čtvrtek 11. prosince 2014

S láskou, B.


Název: Poslední dopis od tvé lásky

Autorka: Jojo Moyes

Název originálu: The Last Letter from Your Lover

Rok vydání originálu: 2010

Rok vydání v ČR: 2013

Formát: 472 stran, vázaná s přebalem

Žánr: romantický, román pro ženy

Nakladatelství: Ikar

Překlad: Lucie Mikolajková


Mimořádně silný příběh vášně, nevěry a ztráty z pera respektované britské autorky Jojo Moyesové, který získal v roce 2011 prestižní ocenění The Romantic Novel of the Year Award. 
Novinářka Elllie při pátrání v archivu narazí na půlstoletí starý dopis, v němž neznámý muž žádá svoji milenku, aby opustila manžela. Elllie příběh, skrývající se za dopisem, okamžitě zaujme – i ona sama má poměr se ženatým mužem. 
Rok 1960. Jennifer Stirlingová leží v nemocnici po vážné autonehodě a na nic si nepamatuje – na manžela, na své kamarády, ani na to, jaká byla ona sama. Když se však vrátí z nemocnice domů a najde tajný dopis, pomalu se začíná rozpomínat na milence, kvůli kterému byla kdysi ochotná riskovat úplně všechno.


Poslední dopis od tvé lásky mě na první pohled zaujal svou něžnou a romantickou obálkou. Říkala jsem si, že knížka s takovou krásnou obálkou musí ukrývat krásný příběh, a nemýlila jsem se. V knize se prolínají dva příběhy - jeden ze současnosti, s hlavní hrdinkou novinářkou Ellií, a druhý z doby zhruba před 40 lety, jehož hlavní hrdinkou je Jennifer Stirlingová, vdaná žena, jež se osudově zamiluje a rozhodne se opustit svého manžela. 

Každá kapitola je uvedena úryvkem z dopisu, e-mailu nebo SMS na rozloučenou, které autorce zaslali její čtenáři. Jsou zde použity také citace z dopisů slavných spisovatelů, například Ernesta Hemingwaye nebo F.S. Fitzgeralda. Oba příběhy se prolínají bez předchozího upozornění, takže jsem někdy měla pocit, že se v ději trochu ztrácím, protože jako čtenáři vlastně sledujeme tři roviny příběhu. 

Ellie je novinářka, která má za úkol napsat do pamětního čísla novin, ve kterých pracuje, článek srovnávající dobu dnes a dobu před 40 lety. Při pátrání v archivu Ellie narazí na dopis, který ji okamžitě zaujme svou procítěností, vášní a osudovostí. Rozhodne se, že vypátrá jeho pisatele, a tím se rozjíždí kolotoč neuvěřitelného příběhu zdánlivě dávno skončené lásky. Zároveň sledujeme také Elliin vlastní příběh, který náhodou obsahuje jisté analogie k jejímu novinovému článku.

Příběh, který dá Ellie dohromady na základě dopisů, je příběh Jennifer Stirlingové, ženy, která se stala obětí vážné autonehody a během rekonvalescence si jen těžko dává zpět dohromady útržky svého předchozího života. Její osud je prodchnutý a ovlivněný láskou, utrpením, neštěstím i konvencemi její doby. S Jennifer prožíváme její dokonalý život, oblékáme si s ní krásné šaty, nosíme drahé šperky, jsme vždy pečlivě upravené, žijeme ve velkém krásném domě, máme bohatého manžela a dovolené trávíme na Francouzské Riviéře. Která žena by nechtěla takový život? Nebo je to jen život ve zlaté kleci?

Jojo Moysová úchvatně propojila osudy dvou žen, které dělí celá jedna generace, a přece se sobě v mnoha věcech tolik podobají. Její styl psaní je živý, citlivý a nemůžete jinak, než otáčet stránku za stránkou, abyste zjistily, jak nakonec dopadly osudy Ellie i Jennifer. Přestože knížka obsahuje i pár hluchých míst, která jsou trochu zdlouhavá, rozhodně stojí za přečtení. Kromě romantické osy příběhu přináší i pár námětů na zamyšlení a možná i poučení, že láska hory přenáší, ale nelze jít za každou cenu přes mrtvoly. 

Anotace a informace o knize jsou přejaty z www.databazeknih.cz, obálka z bux.cz.

2 komentáře:

  1. Já jsem od této autorky nedávno četla knihu Než jsem tě poznala a moc se mi líbila. Určitě si i tuto knihu plánuji někdy přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Než jsem tě poznala se taky chystám, jen si ji musím někde sehnat :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)