úterý 30. prosince 2014

Číst či nečíst?

Autorka: Liane Moriarty

Název: Manželovo tajemství

Název originálu: The Husband´s Secret

Rok vydání originálu: 2013

Rok vydání v ČR: 2014

Formát: 392 stran, vázaná s přebalem

Nakladatelství: Ikar

Překlad: Šárka Kadlecová

Ceciliin manžel se poslední dobou chová rozhodně podivně, a Cecilia teď navíc najde na půdě tenhle záhadný dopis, nadepsaný jeho roztřesenou rukou. Otevřít jen v případě mé smrti. Tess zase manžel oznámí, že se právě zamiloval do její sestřenice; no ano, té sestřenice, se kterou byly až doteď nejlepší kamarádky, protože spolu vyrůstaly jako siamská dvojčata. Rachel před osmadvaceti lety zabili dceru, Conner Whitby, který v tom má určitě prsty, si běhá po svobodě, a jako by toho bylo málo, ta protivná snacha se chystá odvézt jejího vnuka, Rachelinu největší radost, na celé dva roky do New Yorku… Tři ženy, tři Pandořiny skříňky, jeden společný osud.


Knížku Manželovo tajemství jsem si vyhlídla v knihkupectví už dávno, a jakmile ji Ježíšek přinesl, hned jsem se do ní začetla. Zpočátku se seznámíme se třemi ženami, Cecilií, Rachel a Tess, jejichž příběhy spolu zdánlivě vůbec nesouvisí, ale zanedlouho se začnou zajímavě propojovat. 

Cecilia je matka tří dcer a má téměř dokonalého manžela... jenže John-Paul se poslední dobou chová divně. Navíc Cecilia během jeho služební cesty na půdě najde dopis starý mnoho let, který je sice adresován jí, ale pouze v případě manželovy smrti. Cecilia je postavena před těžké rozhodnutí - má si dopis přečíst nebo odolat své zvědavosti? V dopise však musí být něco velmi závažného, protože John-Paul se předčasně vrací ze služební cesty, jen aby měl jistotu, že si ho Cecilia nepřečte...

Tess žije celý život po boku své sestřenice Felicity, která je zároveň její nejlepší kamarádkou, vlastně skoro dvojčetem. S Felicity Tess sdílela všechny radosti i starosti svého života i svého manželství. A to byla nejspíš obrovská chyba, protože její manžel Will se do Felicity zamiloval. Tess odjíždí i se svým synem Liamem k matce, aby si ujasnila, co bude dál. 

Rachel už nechybí moc do důchodu, ale zatím pracuje na částečný úvazek jako sekretářka ve škole. Miluje svého dvouletého vnoučka Jacoba, který je pro ni smyslem života a útěchou v její bolesti. Ačkoliv už je to mnoho let, Rachel nikdy nepřekonala smutek ze ztráty své dcery, která byla zavražděna a pachatel nebyl nikdy dopaden. 

Každá z žen ukrývá své tajemství před okolním světem, ale nakonec se jejich příběhy jakoby mimochodem, avšak přitom osudově propletou. Čelí děsivým odhalením, jakých by se v životě nenadály. Každá z žen mi byla svým způsobem velmi sympatická - Cecilia svou pečlivostí, Tess svou odhodlaností a Rachel svou citlivostí. Postavy byly skvěle psychologicky propracované a hodně se mi taky líbí autorčin styl psaní. Umí poutavě vyprávět i popisovat, poklidné scény střídají ty nabité vzrušením. 

V knize se řeší otázka morálky, viny a trestu. Přestože je tato knížka určená spíše pro starší ženy a matky s určitými životními zkušenostmi, čtení mě velmi bavilo a stránky rychle ubývaly, přestože zatím nesplňuji tato kritéria.  V závěru knihy na čtenáře čeká skvělý epilog, jehož hlavním poselstvím je myšlenka, že v životě se nehraje na "kdyby", ale že musíme život brát takový, jaký je, a umět se s jeho nástrahami vyrovnat. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)