úterý 2. prosince 2014

Kateřina Petrusová - Pekáč buchet

O čem to je?
ONA
Redaktorka ženského časopisu, expertka na vaření. Miluje nové recepty, oprašuje staré po babičkách, dobrého jídla se nikdy nepřejí a je pro ni středobodem vesmíru. Sama o sobě říká, že je gastrosexuálka. Sport je pro ni nutné zlo, aby nenakynula jako její milované tvarohové buchty. Jmenuje se Klára.
ON
Adrenalinový sportovec. V létě leze po horách, v zimě po zamrzlých vodopádech. Sport je součástí jeho života a nedokáže bez něj existovat. Jeho břišní, zádové, hýžďové, no prostě všechny svaly, podle toho patřičně vypadají. Pekáč buchet může spořádat na posezení a nebude to na něm vůbec vidět. Jmenuje se Matouš.
Je vůbec možné, aby dva takto rozdílné světy fungovaly společně? Stačilo jediné včelí bodnutí a následná prudká alergická reakce, a bylo to. Náhoda je spojila dohromady, a tak na nich můžeme otestovat hned dvě lidová moudra: že láska prochází žaludkem, a že láska hory přenáší.

Jak se mi knížka líbila?
Přečíst si novou knížky od Kateřiny Petrusové pro mě bylo milou nutností, protože její styl psaní zbožňuju. Člověk se u jejích knížek skvěle odreaguje, pobaví i rozněžní. A nejinak tomu bylo i u Pekáče buchet. 

První, co mě na knížce zaujalo, byla vtipná a svěží obálka, která okamžitě láká ke čtení. Hlavní hrdinka Klára byla stejně sympatická jako všechny ostatní Katčiny hrdinky - a vlastně možná i o něco víc, protože byla naprosto obyčejná, lidská, chybující a nedokonalá. Nechyběl jí humor a sarkasmus, ale naopak přebývaly špíčky, což bylo v celém příběhu velmi vtipně podáno. Klářiny návštěvy posilovny byly prostě dokonalé. 

Matouš, adrenalinový sportovec, se kterým Klára dělá rozhovor do časopisu, v němž pracuje jako kulinářská redaktorka, byl z úplně jiného těsta. Neustále v pohybu, namakaný, akční a hlavně Kláře absolutně nesympatický. Takové mladé ucho, a bude si na ni dovolovat! 
Jenže jak to tak bývá, cesty osudu jsou nevyzpytatelné, a Klára brzy zjišťuje, že to s tou averzí vůči "Kopřivovi" nebude tak žhavé. 

Z celé knížky dýchá pohodová atmosféra, protože hlavní hrdinové a nejen ti, ale i Klářiny kolegyně a Matoušovi kamarádi, srší téměř neustále vtipem. Opět nechybí romantika, láska, ale ani trocha napětí a nervů. Navíc začátek každé kapitoly uvádí jeden recept, a vím určitě, že některé z nich zaručeně vyzkouším, protože se mi jen při jejich čtení sbíhaly sliny. 

Pekáč buchet je taková chuťovka na jeden večer, ale tak dobrá a šťavnatá, že po jejím přečtení budete mít chuť na další pokračování Klářina a Matoušova příběhu. 

Informace
Rok vydání: 2014
Formát: 159 stran, vázaná
Vydal: Fragment

2 komentáře:

  1. Nemůžu se dočkat, až si ji přečtu. Na ty recepty jsem opravdu zvědavá. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já se těším, až některý konečně vyzkouším :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)