pátek 12. září 2014

Morgan Matson - Amy a Roger: Na cestě

O čem to je?
Amy se na léto dvakrát netěší. Její máma se rozhodla přestěhovat na druhý konec země a Amy má teď za úkol dovézt její auto z Kalifornie do Connecticutu. Problém je, že od té doby, co její otec zemřel při autonehodě, se Amy není schopná posadit za volant. Děsí ji to. A v tu chvíli přichází na scénu Roger, prý starý přítel rodiny (jak tvrdí Amyina matka), který má také v plánu road trip přes půlku Států. Nejkratší možná trasa je naplánovaná, tak stačí vyrazit… Proč to ale nevzít zábavnější cestou? Udělat si pár zajížděk rodičům natruc a poznat Ameriku? Pomůže to oběma, aby se vyrovnali sami se sebou a zacelili bolavé rány?

Jak se mi knížka líbila?
Knížka mě zaujala svojí obálkou a dodatkem k anotaci. Trochu šílená jízda Amerikou + špetka romantiky = báječné čtení na léto. I když už je venku počasím podzim, čtení to stejně bylo báječné. Příběh je poměrně jednoduchý - sedmnáctiletá Amy má za úkol dovézt své mámě auto přes celou zemi do jejich nového bydliště, ale protože se po autonehodě, při které její otec přišel o život, bojí řídit, jede s ní Roger, který má strávit léto u svého otce ve Filadelfii. Amy, její bratr Charlie a Roger se kamarádili, když byli malí, a proto si Amyina máma myslí, že jejich společná cesta Amerikou je skvělý nápad a ideální řešení pro všechny. Jenže Amy si Rogera sotva pamatuje a navíc je po nehodě uzavřená a nejraději je sama se svými myšlenkami. A najednou by měla strávit 4 dny v uzavřeném a malém prostoru auta s v podstatě neznámým klukem?
Nicméně máma je neoblomná, a tak oba vyráží na cestu. Amy a Roger mají naplánovanou přesnou trasu i s rezervacemi v hotelech, ale hned na začátku se v nich něco zlomí a oni se rozhodnout udělat si z této povinnosti roadtrip Amerikou. Projedou několik států, navštíví mnoho zajímavých míst (a mnoho fast-foodů a dinerů a palačinkáren :) ) a cestou poznávají nejen nová místa, ale i sami sebe. Amy si musí vyřešit své vnitřní pocity a znovu nalézt sebedůvěru a Roger naopak přijít na to, jaký je vlastně jeho vztah k bývalé přítelkyni Hadley. 
Tato knížka se úplně lišila od všeho, co jsem kdy četla, protože vyprávění bylo proloženo fotkami z cest, účtenkami z motelů a restaurací, playlisty s písničkami, které Amy a Roger cestou poslouchali, a stránkami z cestovatelského deníčku. Díky tomuto všemu měla knížka opravdové grády, čtení mě bavilo a celé zpracování bylo originální. Na konci čtenáře navíc čekají užitečné rady a tipy od samotné spisovatelky, jak podniknout opravdový roadtrip. I já jsem měla chuť se hned na nějaký rozjet, přestože nejsem zrovna dobrodružná povaha :)

Informace
Název originálu: Amy & Roger Epic Detour
Rok vydání: 2013
Formát: 420 stran, brožovaná
Vydalo: CooBoo
Překlad: Martina Buchlová


6 komentářů:

  1. Skvela obalka, ale kniha se mi hodi vic na leto, tak si ji asi orectu az za rok :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, taky jsem ji chtěla číst už o prázdninách, ale dostala jsem se k ní až teď :)

      Vymazat
  2. Já jsem jsi knihu schovávala celý rok, abych si ji mohla přečíst právě v létě. A ještě mi to krásně vyšlo, že jsem si ji vynesla ven k bazénu, takže jsem si ji opravdu vychutnala se vším všudy :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)