pondělí 15. září 2014

Elizabeth LaBan - Esej o tragédii

O čem to je?
Tim Macbeth, sedmnáctiletý albín, nedávno přestoupil na prestižní Irvingovu školu, jejíž motto zní: „Vejdi, přítele najdi a přítelem se staň“. Přítel je ale to poslední, co Tim hledá — doufá jen, že absolvuje poslední ročník, aniž by vzbudil příliš pozornosti. Navzdory své snaze zůstat nenápadný se však zamiluje do hvězdy ročníku Vanessy, přítelkyně nejoblíbenějšího studenta na škole. K Timovu překvapení Vanessa jeho lásku opětuje, zároveň ale ví, že pokud jejich cit vyjde najevo, doplatí na to ztrátou svého společenského postavení. Tim a Vanessa svůj vztah tají, a navíc se musejí vypořádat s esejem o tragédii — závěrečnou prací, kterou zadává nejpřísnější učitel na škole. Kniha je psána střídavě z pohledu zamilovaného Tima a Duncana, současného čtvrťáka, který zpětně odhaluje celou pravdu o Timovi a Vanesse. Esej o tragédii je působivý příběh o zapovězené lásce a o tom, kam až jsou lidé schopni zajít, aby si uchovali svá tajemství. 

Jak se mi knížka líbila?
Další kniha nakladatelství Host ze současně tolik oblíbeného a moderního žánru young adult mě jednoznačně nadchla. Vypravěči příběhu jsou hned dva - současný student posledního ročníku na internátní Irvingově škole Duncan, a loňský čtvrťák Tim, kolem něhož se rozprostírá děsivý příběh jedné školní tragédie. Duncan po Timovi "zdědil" pokoj na koleji, a jak velí tradice, minulý obyvatel pokoje nechá tomu novému na pokoji nějaký "poklad". Může to být v podstatě cokoliv, od poukazu do místní restaurace až po láhev bourbonu, na Duncana však na pokoji čeká hromádka cédéček. Duncan je zpočátku zklamaný - jak pokojem, který je považován na nejhorší ze všech, tak i nalezeným pokladem. Hudbu považuje za nejobyčejnější z dárků, jaký mohl dostat. Přesto v něm zvědavost zvítězí a pustí si první cédéčko. Jaké je jeho překvapení, když zjistí, že neobsahuje žádnou hudbu, ale Timův příběh vyprávěný jím osobně!

Duncan byl totiž stejně jako několik dalších studentů v loňském školním roce svědkem tragické události, která zcela změnila jeho pohled na život. Hlavními aktéry oné nehody byli právě Tim a Vanessa, dívka z Timova ročníku. Nikdo ale neví, co nehodě předcházelo a co bylo její příčinou. A Duncan se to teď všechno pravděpodobně dozví z Timových nahrávek.

Tim svůj příběh začíná vyprávěním o sobě. Zjistíme, že je albín a že se cítí v normálním světě nápadný a nedoceněný. Z jeho vyprávění čiší zoufalství, nedostatek sebevědomí a touha být taky "normální". Jeho otčím se ho proto rozhodl poslat na prestižní Irvingovu školu, aby zde Tim dokončil své poslední pololetí na střední škole a udělal si maturitu. Jenže situace se zkomplikuje hned na letišti, protože kvůli sněhové vánici jsou zrušeny všechny lety. Tim se zde náhodou seznámí s nádhernou blondýnkou Vanessou, která taktéž navštěvuje Irvingovu školu. Mezi Timem a Vanessou se zrodí silný cit, který nelze jen tak přehlížet. Jejich vztah se odehrává prostřednictvím tajných setkání, letmých doteků a nenápadných narážek, protože Vanessa se s Timem nemůže bavit veřejně, aby nepřišla o své společenské postavení a vztah s nejoblíbenějším klukem na škole Patrickem. Tim je brzy úplně ztracený. Kvůli Vanesse zapomíná na svůj stav a zdravotní komplikace s ním spojené. A nevěnuje ani tolik pozornosti obávanému Eseji o tragédii, který musí napsat každý čtvrťák, aby byl připuštěn k maturitě. Angličtinář, pan Simon, si totiž na této práci velmi zakládá.

Timovo zoufalství z beznadějného citu k Vanesse vrcholí jedné mrazivé noci, kdy se všichni čtvrťáci a několik vyvolených třeťáků (mezi nimi i Duncan) vydají na výlet zorganizovaný Patrickem. Události toho večera navždy změní životy jeho účastníků a ovlivní také jejich Eseje o tragédii. Jak by taky ne, když byli jedné svědkem?

Líbilo se mi prostředí internátní školy, do které autorka příběh zasadila. Klasický koncept odděleného dívčího a chlapeckého křídla, jídelna, ve které se nejlépe pozná, kdo kam patří na společenském žebříčku, teenageři bez rodičovského dozoru - to může vést kamkoliv. Hluboké lesy kolem školy, kam mají studenti zakázáno chodit, jako by přímo vybízely k tajné a nebezpečné akci, kterou Patrick naplánoval. Už od začátku jsem díky jemným narážkám čekala, kdy se "něco" stane. Navíc vrchol celého románu se odehrává v noci v zasněženém lese, což vyvolává mrazení v zádech nejen kvůli roční době.

Hlavní postavy byly se svými kladnými i zápornými stránkami moc hezky vykresleny. Tim ve mně vzbuzoval především lítost, protože marně usiloval o Vanessinu veřejnou pozornost a snažil se vyrovnat svým spolužákům bez handicapu. Duncan se pokouší během poslouchání  Timova příběhu vyvarovat stejných chyb, které dělal jeho předchůdce. Jestli se mu to podaří, to už si musíte přečíst sami. Patrick je typický školní hezounek a playboy, který si o sobě myslí, že mu všichni leží u nohou. I u něho se ale najde několik světlejších okamžiků, díky kterým jsem ho úplně neodsoudila do jedné škatulky. A Vanessa? Ta pro mě byla největší záhadou. Názor na ni jsem měnila asi nejčastěji. A ani teď nevím, co si o ní vlastně myslet. Dopadlo by všechno jinak, kdyby se chovala k Timovi lépe? Nebo bylo všechno předurčeno a mělo se to stát právě takto?

Esej o tragédii je velmi silný a emotivní příběh. Rozhodně nejde o obyčejnou young adult romanci pro náctileté, i když z námětu by to tak mohlo působit. Školní outsider a královna ročníku, kteří se do sebe zamilují, ale není možné, aby byli spolu... Že vám to zni povědomě a je vám jasné, jak to dopadne? Myslím, že po přečtení této knížky se budete divit. Mně už dávno není -náct, a přesto ve mně příběh Tima a Vanessy zanechal hluboké stopy. Knížku jsem přečetla během několika málo dní, protože stejně jako Duncana nutilo něco stále dál poslouchat Timovy nahrávky, mě to nutilo otáčet stránku za stránkou. Příběhy Duncana a Tima se liší i podobají, ale oběma prolíná obávaný Esej o tragédii, na němž pracují. Nakolik ovlivnil osudné okamžiky právě on a nakolik jiné okolnosti?
Po přečtení poslední stránky jsem musela zůstat chvíli sedět a trochu příběh vstřebat. Donutil mě ke smíchu i k pláči, ale hlavně k zamyšlení nad životem a následky našich rozhodnutí. Pod ponurou obálkou se totiž skrývá skutečný Esej o tragédii.

Informace 
                                                     Název originálu: The Tragedy Paper     
                                                               Rok vydání: 2014
                                                          Formát: 320 stran, vázaná
                                                                   Vydal: Host
                                                              Překlad: Štěpán Hnyk




Knihu můžete pořídit i v elektronické podobě v internetovém obchodě http://knihy.idnes.cz/ 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)