pondělí 8. září 2014

Stephanie Perkins - Polibek pro Annu

O čem to je?
Sedmnáctiletá Anna se cítí podvedená. Její rodiče ji totiž posílají na roční studium do Francie - přes půlku planety, do neznámého prostředí, aniž by navíc uměla slůvko francouzsky. Musí tak opustit své přátele, potenciální lásku i veškerá pohodlí amerického života a začít úplně nanovo. V romantické Paříži, ve městě, které nikdy nespí, se vrhá do nových vztahů i zkušeností a odhaluje v sobě skryté vlastnosti. A také je tu jeden spolužák, Étienne St. Clair, který se liší od všech chlapců, které kdy Anna potkala…

Jak se mi knížka líbila?
Tuto knížku jsem si půjčila v knihovně na doporučení Madeleine, která o ní mluvila v jednom ze svých videí. Působila na mě jako oddechové čtení na léto a přesně tím taky byla. Anna Oliphantová je naštvaná - její otec jí zaplatil roční studijní pobyt na prestižní škole v Paříži - ale jí se vůbec nechce odjet z Ameriky! Nechce opustit svou nejlepší kamarádku Bridge, svého malého brášku a taky Topha, kluka, se kterým pracuje v kině a pěkně to mezi nimi jiskří. Jenže Annin otec je nesmlouvavý, a tak se Anna ocitá na druhém konci světa, v hlavním městě Francie, kde nikoho nezná a kde se ani nedomluví. Ubytuje se v miniaturním pokojíčku na internátě a s hrůzou čeká, co bude ráno, až se poprvé vypraví do školy. 
U snídaně se seznamuje se svými novými spolužáky - s bohémskou Meredith, nadaným malířem Joshem, jeho holkou Rashmi a jejich kamarádem Étiennem. 
Zpočátku se Anně v Paříži vůbec nelíbí - nerozumí všudypřítomné francouzštině, nedokáže si ani objednat snídani a už vůbec ji nezajímají proslulé pařížské památky. Sedí u sebe na pokoji a myslí na Bridget a na Topha, jak se asi mají doma v Atlantě. Její noví kamarádi ji naštěstí z její ulity vytáhnou a Anna postupně přichází Paříži na chuť. Hlavně když zjistí, že je kolébkou kinematografie. Anna se totiž chce stát slavnou filmovou kritičkou a tady má skvělou příležitost svůj talent v psaní recenzí rozvíjet. Pomáhá jí v tom hlavně Étienne - stejně jako v objevování kouzelných zákoutí Paříže. Škoda jen, že je tu Ellie, jeho holka, jinak by bylo všechno dokonalé...
I když je knížka zařazená do kategorie Pro děti a mládež, hrozně mě čtení bavilo. Knížka měla všechno, co člověk může od pohodového příběhu čekat. Nechyběla v něm romantika ani trochu dramatu, měl charismatického hlavního hrdinu, který mi svým smyslem pro humor a přístupem k životu trošičku připomínal Guse z Hvězdy nám nepřály, a sympatickou hlavní hrdinku. Při popisování francouzských dobrot se mi sbíhaly sliny na všechny ty makronky, mille-feuilles a čokoládovo-malinové teaux a toužila jsem se procházet pařížskými uličkami, navštívit katedrálu Notre-Dame a Eiffelovu věž... a nepohrdla bych ani takovým doprovodem, jakým byl Anně Étienne ;) A třešničkou na dortu byla i krásná něžná obálka s Eiffelovkou v pozadí. 

Informace
Název originálu: Anna and the French Kiss
Rok vydání: 2012
Formát: 336 stran, vázaná
Vydalo: CooBoo
Překlad: Jana Montorio Doležalová


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)