neděle 21. září 2014

Jamie McGuire - Krásná katastrofa

O čem to je?
ONA nepije ani nenadává a ve skříni má spoustu seriózních svetříků. Abby věří, že si dokázala vybudovat dostatečnou vzdálenost mezi sebou a svou temnou minulostí, ale když se svou nejlepší kamarádkou dorazí na univerzitu, její cestu k novému začátku zkříží rebel a polykač holek na jednu noc, Travis Madox. Urostlý, potetovaný hezoun je to poslední, co Abby potřebuje…

ON tráví noci vyděláváním peněz na zakázaných zápasech a holky střídá častěji než ponožky. Do Abbyina života se vetře trikem – nabídne jí sázku, že měsíc vydrží bez sexu – když ona s ním ten měsíc bude bydlet. Ať tak či onak, Travis netuší, do jak těžkého zápasu se pustil.


Jak se mi knížka líbila?
Momentálně jedu na romanticko-erotické vlně a moje další volba padla na Krásnou katastrofu. Podle anotace to vypadalo na další klasický model Kráska a zvíře, ale pár tuto definici tak úplně nesplňuje. Abby je sice nesmělá a vzorná kráska (i když s temnou minulostí), ale Travis rozhodně není zvíře - alespoň ne, co se vzhledu týče. I když mně potetovaní svalovci zrovna neimponují, Travis je popisován jako hezoun. Ale zvíře v něm tkví v něčem jiném - Travis se účastní nedovolených zápasů, aby si vydělal na živobytí, ale i pro zábavu. 

Nikdo by neřekl, že by to dvěma takto odlišným lidem mohlo fungovat, a Abby se zpočátku brání i přátelství s Travisem. Ale díky jedné nepovedené sázce se musí k Travisovi nastěhovat a během doby, kterou stráví v jeho bytě, zjišťuje, že ji k němu něco neodolatelně přitahuje. Ani Travis nikdy nebyl na upjaté holky v seriózních svetřících a s perlami kolem krku. Abby je však jiná - nenadbíhá mu jako jiné holky a to Travise dráždí a přitahuje k Abby stále víc. Mohlo by jim to spolu vyjít?

Abby je prvním rokem na univerzitě a snaží se zapomenout na svou minulost, o které se útržkovitě dovídáme během čtení. Své staré já chce zamaskovat novým stylem oblékání i chování. Jako postava mi byla Abby blízká tím, že se k Travisovi od začátku chovala upřímně a dávala mu najevo, co si o něm myslí. Ale docela brzy se nechala zmanipulovat a vzdala se svých zásad :) Přesto jsem jí fandila, i když ne vždy jsem s jejím chováním souhlasila, a občas mi dokonce připadala dost natvrdlá. 
Travis Vzteklý pes Maddox, jak zní jeho zápasnická přezdívka, je z úplně jiného těsta než Abby. Nemá respekt před nikým a před ničím... kromě Abby, kterou překřtí na Holubičku (mimochodem, roztomilá přezdívka :) ) Je to rváč a vztekloun, který nezná bratra, jakmile ho někdo naštve. K Abby se ovšem chová úžasně... zpočátku. I přes jeho tetování jsem Travise považovala za super postavu, dokud nezačal být tak příšerně žárlivý, majetnický a protivný! Tím u mně klesl a až do konce knihy jsem ho moc nemusela. Ale dárek, který věnoval Abby k narozeninám, mě dostal :)

Hodně mě bavil pár Shepley a America - Travisovi a Abbyini nejlepší přátelé. Americu bych klidně brala jako svou nejlepší kamarádku. A dojalo mě, jak Travisova rodina - otec a čtyři bratři - drží při sobě a jeden na druhého nedají dopustit i přes škádlivé špičkování. 

Děj se odehrává na univerzitě, což jsem ocenila, protože většinou jsem četla knížky ze střední školy, a tohle přece jen bylo takové dospělejší. A zaujalo mě i neotřelé téma zakázaných zápasů - při každém z nich jsem byla nervózní, jako bych se jich sama účastnila. 

Krásná katastrofa má sice zajímavý název, ale děj už tomu tak úplně neodpovídá. Čtení mě sice bavilo, ale nebylo to nic, co bych si po přečtení pamatovala delší dobu. Snad až na ten překvapivý konec, to jsem opravdu nečekala. Pokračování Učiněná katastrofa si asi v nejbližší době nepřečtu, protože se jedná o ten samý příběh, akorát vyprávěný z Travisova pohledu, a to mě moc neoslovuje. Ale na další knihy od autorky jsem docela zvědavá, protože píše pěkně a poutavě. 

Informace
Název originálu: Beautiful Disaster
Součást série: Beautiful (1. v sérii)
Rok vydání: 2013
Formát: 376 stran, vázaná
Vydala: Fortuna Libri
Překlad: Jana Pacnerová

1 komentář:

  1. Krásna katastrofa je strašne rozoberaná kniha. Niektorí ju zbožňujú a niektorí naopak nenávidia. :) Pre mňa je to srdcovka.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)