pátek 23. května 2014

Richelle Mead - Šachovnice bohů

O čem to je?
Když vyženeme bohy z našeho světa, jednou se stejně vrátí. A pomsta bude krutá.
V blíže neurčené budoucnosti se vinou náboženských extrémistů svět dostal nebezpečně blízko k samotné hranici zkázy. Následný vývoj událostí připravil velkou chvíli pro Justina Marche, detektiva se specializací na náboženské skupiny, který byl ovšem po zásadním profesním selhání poslán do exilu. Sám je překvapen, že dostává druhou šanci, a v doprovodu Mae Koskinenové se vrací do Republiky spojené severní Ameriky, aby tam splnil nejvýznamnější misi svého života.
Mae byla vychována jako příslušnice aristokratické kasty, ovšem nyní je členkou nejelitnější a nejděsivější jednotky v armádě. Vyniká nejen uměle vylepšenými schopnostmi a reflexy, ale také mrazivě dokonalou krásou, což je paralyzující kombinace – zejména pro samotného Justina.
Společně jsou nasazeni k případu série rituálních vražd a oba si brzy uvědomí, že je pátrání vystavilo strašlivému nebezpečí. Jak totiž jejich vyšetřování pokračuje, shlukují se kolem nich neznámí nepřátelé. Justinovi a Mae se brzy potvrdí neblahé tušení, že kdesi v neznámu se chystají k úderu tajemné mocné síly: vyčkávají na svou šanci zmocnit se vlády nad světem. A pokud se jim to podaří, lidé se stanou pouhými figurkami na šachovnici samozvaných bohů.


Jak mi knížka líbila? 
Na další knížku od Richelle Mead jsem se těšila hrozně moc, protože ona prostě neumí psát špatně. Důkazem toho jsou všechny série, které u nás doposud vyšly - Vampýrská akademie, Pokrevní pouta i Sukuba. Podle anotace ale její nová série Věk X vypadala jako něco úplně jiného, než jsme byli u Richelle zvyklí. Od upírů a jiných nadpřirozených bytostí se rozhodla přejít k bytostem jiným... i když vlastně ne tak úplně - tady se pro změnu setkáme s bohy, tajemnými kulty a nebezpečnými rituály. Příběh se odehrává v budoucnosti, kdy světu vládne Spojená republika Severní Ameriky a ostatní země jsou jejími provinciemi. Hlavními postavami jsou Justin March, odborník na náboženské skupiny, a pretoriánka Mae, jedna z příslušnic dokonale vycvičené armády. Schopnosti těchto vojáků jsou uměle vylepšeny pomocí implantátu, který jim dodává sílu a neporazitelnost. Shodou různých okolností dojde k tomu, že Justin a Mae se stanou poněkud nedobrovolnými spolupracovníky na vyšetřování rituálních vražd patricijských obyvatel republiky. Do všech nejasností se přimíchá i trocha manipulace s geny a je tak postaráno o ještě o větší zmatek.
Další hrdinkou příběhu je panamská dívka Tessa, kterou si Justin přivezl do RUNA jako svou chráněnku, aby se jí dostalo lepšího vzdělání a úrovně života než na jakou by měla šanci v "zaostalé" Panamě. Tessa mi byla od začátku sympatická, i když nějakou zásadní roli v příběhu zatím nesehrála. Podílela se sice na jednom důležitém momentu, ale jinak se objevovala spíše epizodicky. Doufám, že jí Richelle dá více prostoru v dalších dílech. 
Justin se s pomocí Mae a dalších spolupracovníků, například technického génia Lea, snaží sesbírat důkazy o podivných vraždách. Justin na celé vyšetřování dostane od své nadřízené měsíční lhůtu, protože všechny dosavadní vraždy se odehrály za úplňku. Dlouho nemohou s případem pohnout, ale ke konci příběh nabere nečekaný spád. Justin jakožto služebník vědy, která se snaží popírat a potírat existenci nadpřirozených sil a bohů a vymýtit skupiny náboženských fanatiků, postupně rozplétá klubko důkazů, přičemž se ukazuje, že možná vše, v co kdy věřil, je úplně jinak... 

Pro a proti
+ dokonale promyšlený svět budoucnosti, vyspělé technologie a uspořádání společnosti
+ charaktery všech postav byly výborně propracované, ať už těch kladných i méně kladných
+ originálně vymyšlený příběh, přesně takový žánr mě baví
+ líbilo se mi zapojení severské mytologie do děje
+ skvělý vypravěčský styl, nenudila jsem se ani na jediné stránce
+ děj je směřován tak, aby mohl stejně dynamicky pokračovat i v dalších dílech

- ze začátku jsem byla trochu zmatená ze všech těch označení příslušníků jednotlivých vrstev obyvatelstva, ale časem jsem si v nich udělala pořádek

Kromě té jediné věci nemám, co bych vytkla. Richelle Mead opět stvořila geniální příběh, který bych zhltla velice rychle, nebýt toho, že začalo zkouškové. I tak jsem se snažila číst každou volnou chvilku, někdy i na úkor psychologie ;-) Se všemi postavami jsem se rychle sžila a připadali mi jako mí známí, jejichž osud mi není lhostejný. Ocenila jsem i to, že kniha měla víc stránek než obvykle Richelliny příběhy mívají. Knížka mě naprosto pohltila a jsem naštvaná, že na další díl musím čekat až do podzimu :-D Kdo máte rádi žánr scif-fi, fantasy nebo dystopie, určitě neváhejte a po této knížce sáhněte, neuděláte chybu. 

Informace
Název originálu: Gameboard of Gods
Součást série: Věk X (1. v sérii)
Rok vydání: 2014
Formát: 542 stran, brožovaná
Vydalo: Domino


4 komentáře:

  1. Dlho som zvažovala či si ju kúpiť, alebo nie, nakoľko som čítala veľmi rozporuplné recenzie na Bloodlines (ktoré sa mne osobne strašne páčia, pretože Adrian ♥), no začínala som byť trochu opatrná, keďže pri Sukube som skončila pri prvom diele (no stále mám v pláne sa k nej vrátiť!)...ale je to Richelle, čo si budeme hovoriť, tá by dokázala perfektne napísať aj návod na použitie zápaliek :D takže som opäť priaznivo naklonená k jej novej sérii, hoci je to trochu iný žáner ako zvykne písať, ale vravím si, je to Richelle a je veľmi malá pravdepodobnosť, že to nebude skvelé :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, já taky Richelle beru jako záruku kvality :) Mně se od ní líbily zatím všechny série a Adrian je i můj favorit ;-) A Sukuba se mi ze začátku taky jevila všelijak, ale v dalších dílech byla super :)

      Vymazat
  2. Na knihu sa veľmi teším, už od Vianoc mi stojí na poličke aj spolu s druhým dielom, ale mala som nejaké knižné resty, čo bolo treba ešte dočítať.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se bude taky líbit, byla vážně skvělá. Já se zase momentálně těším na druhý díl, i když vůbec netuším, kdy se k němu dostanu, taky mám spoustu restů :D

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)