čtvrtek 1. května 2014

Lásky čas

Milí čtenáři!
Protože dnes máme 1. máj, chtěla bych vám doporučit své 3 nejoblíbenější milostné příběhy. První dva jsou klasika, které má ráda snad každá žena či dívka, a ten poslední... no, dejte mi sami vědět, co si o něm myslíte, protože je to fenomén, který dodnes vyvolává rozporuplné reakce, ale já jsem ho sem prostě zařadit musela, protože svého času jsem ten příběh opravdu hltala a pořád ho mám ráda.

1. Pýcha a předsudek (Jane Austen)
Příběh pěti sester Bennetových, jejich neurotické matky a lehce ironického otce se odehrává na anglickém venkově, jehož klid naruší příjezd nového majitele panství pana Bingleyho a jeho nerudného přítele Darcyho. Paní Bennetová, jejímž životním cílem je provdat co nejvýhodněji všechny své dcery, se rozhodně udělat vše pro to, aby se její snaha neminula účinkem, a oběma gentlemanům na plese dívky představí. Nejstarší Jane a Bingley v sobě brzy najdou zalíbení, ale Elizabeth s Darcym k sobě očividně chovají vzájemnou nenávist. Jejich vztah se však postupem času mění a vzniká mezi nimi hluboký cit.


2. Jana Eyrová (Charlotte Brontë)
Hlavní hrdinkou je chudá a osiřelá Jana, která nejprve vyrůstá u své tety a posléze je poslána do internátní školy s přísným režimem. Když Jana dospěje, pracuje nejdříve jako učitelka v Lowoodu a poté odchází jako vychovatelka malé Adély na Thornfield, sídlo pana Rochestera. Zpočátku to vypadá, že si pan Rochester dělá z Jany legraci kvůli jejímu vzhledu a upjatosti, ale postupem času se jeho vztah k ní mění. Jana odjíždí navštívit svou umírající tetu a po návratu ji pan Rochester požádá o ruku. V den svatby však Jana odhalí strašlivé tajemství - její nastávající je již 15 let ženatý s duševně nemocnou ženou, která rovněž přebývá na Thornfieldu. Zoufalá Jana prchá z Thornfieldu a žije u svých příbuzných. Po nějaké době se vrací na Thornfield a zjišťuje, že sídlo vyhořelo. Nachází i samotného Rochestera, který při požáru oslepl. Jana ho stále miluje a rozhodne si ho vzít. 


3. Stmívání (Stephenie Meyer)
Zakázaná láska mezi lidskou dívkou Bellou a upírem Edwardem vyvolala svého času davové šílenství. Lidé se rozdělili do dvou táborů - jedni příběh nenávidí, druzí zbožňují. K obsahu asi netřeba příliš dodávat, snad jen, že sága má 4 díly. První díl, Stmívání, řeší z velké části vztah mezi Bellou a Edwardem, od jejich seznámení, přes postupné poznávání, až po únos Belly Jamesem, cizím upírem, který se ji pokouší zabít. Edward Bellu zachrání a vracejí se zpět do Forks. Ve druhé části (Nový měsíc) Edward Bellu opouští, protože je přesvědčen, že jeho láska ji ohrožuje. Bella je po většinu času v depresi a sblíží se se svým kamarádem z dětství Jacobem, který je vlkodlak. Nešťastnou shodou okolností Edward uvěří, že je Bella mrtvá, a rozhodne se odhalit před lidmi, co je doopravdy zač, což Volturiovi (klan upírů dohlížející na dodržování zákonů), trestá smrtí. Bella Edwarda na poslední chvíli přesvědčí, že není mrtvá, a vracejí se k sobě. V Zatmění vytváří Victorie (Jamesova družka) armádu novorozených upírů, aby se pomstila za Jamesovu smrt. Odehrává se bitva mezi novorozenými upíry, Cullenovými a vlkodlaky, ve které Victorie přichází o život. Na konci knihy Edward požádá Bellu o ruku. V poslední díle, v Rozbřesku, se Bella s Edwardem berou a odjíždějí na líbánky, odkud se předčasně vracejí kvůli Bellině těhotenství. Bella při porodu málem zemře a Edward je nucen konečně ji přeměnit na upírku, aby ji udržel naživu. Společně pak vychovávají svou dceru Renesmé a musí dokázat Volturiovým, že jakožto kříženec člověka a upíra není nebezpečná. Na pomoc si přivolávají  své známé a kamarády upíry a nakonec vítězí a můžou spolu žít šťastně až navěky. 


Snažila jsem se být stručná, ale nakonec z toho vyšel poměrně dlouhý článek. Jsem ráda, pokud jste dočetli až sem, a dole do komentářů mi dejte vědět, jaký máte názor na předchozí knížky a případně které milostné příběhy máte rádi vy. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)