neděle 4. května 2014

Motivace je důležitá!

Milí čtenáři!
Začal květen a vy z vás, kteří jste studenty vysoké školy stejně jako já, moc dobře víte, co to znamená. Zkouškové období. Na mě už se hrne učení a psaní seminárních prací a esejí ze všech stran, a abych to nepříjemné období vydržela, potřebovala jsem se nějak namotivovat. A jak jinak se může knihomol namotivovat než knížkou :) Momentálně mě nejvíce zaujaly 2 nové tituly, když jsem jen v rychlosti procházela knihkupectví. Prvním z nich je Šachovnice bohů z nové série Věk X od jedné z mých nejoblíbenějších autorek Richelle Mead. Neodolala jsem a už ji mám doma, ale musím vydržet a nepřečíst si ji dřív, než za sebou budu mít úspěšně aspoň 2 zkoušky :-D Určitě se tady dočkáte i recenzí obou knih.


Když vyženeme bohy z našeho světa, jednou se stejně vrátí. A pomsta bude krutá.
V blíže neurčené budoucnosti se vinou náboženských extrémistů svět dostal nebezpečně blízko k samotné hranici zkázy. Následný vývoj událostí připravil velkou chvíli pro Justina Marche, detektiva se specializací na náboženské skupiny, který byl ovšem po zásadním profesním selhání poslán do exilu. Sám je překvapen, že dostává druhou šanci, a v doprovodu Mae Koskinenové se vrací do Republiky spojené severní Ameriky, aby tam splnil nejvýznamnější misi svého života.
Mae byla vychována jako příslušnice aristokratické kasty, ovšem nyní je členkou nejelitnější a nejděsivější jednotky v armádě. Vyniká nejen uměle vylepšenými schopnostmi a reflexy, ale také mrazivě dokonalou krásou, což je paralyzující kombinace – zejména pro samotného Justina.
Společně jsou nasazeni k případu série rituálních vražd a oba si brzy uvědomí, že je pátrání vystavilo strašlivému nebezpečí. Jak totiž jejich vyšetřování pokračuje, shlukují se kolem nich neznámí nepřátelé. Justinovi a Mae se brzy potvrdí neblahé tušení, že kdesi v neznámu se chystají k úderu tajemné mocné síly: vyčkávají na svou šanci zmocnit se vlády nad světem. A pokud se jim to podaří, lidé se stanou pouhými figurkami na šachovnici samozvaných bohů.

A druhým velkým lákadlem je pro mě Kostičas. Na tuto knížku mě navnadil článek, který před pár dny vyšel v Mladé frontě a zněl velice slibně. Autorkou je mladá holčina (ročník 1991), která vytvořila novou nadupanou fantasy sérii. Světová média ji přirovnávají k nové J. K. Rowlingové, ale ona sama prohlašuje: "Nepotřebujeme novou J. K. Rowlingovou. Víte, radši bych byla první Samantha Shannonová." 


Kniha začíná v roce 2059. Devatenáctiletá Paige Mahoneyová pracuje v londýnském kriminálním podsvětí. Paige působí jako jakási „spojka“ či „posel“: díky svým jasnovidným schopnostem se dokáže vnořit do mysli jiného člověka. Žije v represivním režimu Scion, kde páchá velezradu už jen tím, že dýchá. Jednoho dne se její život navždy změní. Je přepadena, unesena a převezena do někdejšího Oxfordu, města, které už před dvěma sty lety zmizelo z map. Tam je Paige vydána na milost a nemilost Strážci, nejkrásnější, ale zároveň nejděsivější bytosti, jakou kdy potkala…

No, posuďte sami, nezní to slibně? :)

2 komentáře:

  1. Na Kostičas jsem zatím četla samé kladné recenze, moc se na něj těším! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě taky, nadělím si ho jako odměnu za zkoušky, pokud vydržím tak dlouho čekat :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)