sobota 10. května 2014

Emma Hart - Hrej hráčem

O čem to je?
Oba jsou hráči ve své hře. Oba mají svá pravidla hry. Ale netuší, že život může pravidla hry změnit…
Jaký je plán hry? Maddie v tom má jasno: Arogantní a egoistický playboy Braden z kalifornské univerzity představuje pro ni vše, co se jí na klucích hnusí. Připomíná jí totiž jejího bratra, který dokáže myslet jen na sebe a ničí životy všem v okolí. Maddie spolu s kamarádkami vymyslí plán, jak tomu namachrovanému Bradenovi za všechna příkoří udělit lekci. Hlavní aktérkou plánu je právě Maddie, která má za úkol do měsíce Bradena svést, omotat si ho kolem prstu a pak ho surově odkopnout.
Operace Hrej hráčem může začít. Žádná ze zasvěcených holek ovšem nemá zdání, že podobný plán má i Braden se svými přáteli. A jakou hru hraje on? Plán je přimět tu paličatou a nedostupnou „královnu univerzity“, aby se do něj zamilovala, svést ji, a pak ji srazit na kolena. Ani jeden z obou aktérů netuší, že život může změnit pravidla hry… Možná oba zjistí, že nejde člověka soudit podle prvního dojmu…



Jak se mi knížka líbila?
Na tuto knížku jsem se těšila od té doby, co jsem někde četla, že má vyjít. Když se mi konečně dostala do rukou, nedočkavě jsem ji otevřela a začetla se do na první pohled jednoduchého milostného románku, jakých existují tucty. Ale na druhý pohled jsem zjistila, že až takové klišé, jak vyznívá z anotace, to nebude. Maddie rozhodně nepůsobí jako nějaká královna univerzity, je to prostě normální hezká a chytrá holka, kterou kamarádky navezou do plánu, na který vlastně původně vůbec nechtěla přistoupit. Jde o to, že se pokusí přimět Bradena, místního univerzitního playboye (o němž naopak pověst nelže), aby se do ní zamiloval. Až dosud totiž Braden do žádné holky zamilovaný nebyl, jen s nimi spal. Maddie se nakonec nechá k akci Hrej hráčem přesvědčit z jediného důvodu - chce Bradenovi ublížit tak, jak on ubližuje všem těm odkopnutým holkám. Navíc jí připomíná jejího bratra, který něco podobného provedl její nejlepší kamarádce a ona "díky" němu skončila po pokusu o sebevraždu v psychiatrické léčebně. Chce, aby tento typ kluků taky zkusil, jaké to je, cítit bolest a zoufalství.
S holkama na koleji tedy vymyslí operaci, podle kterého se má řídit a ve 3 etapách dobýt Bradenovo srdce. Maddie však netuší, že něco podobného se odehrálo i na klučičích kolejích, kde Braden s kamarády zosnoval plán, jak dostat nedobytnou Maddie do postele. Ti dva se spolu začínají bavit, začínají se více scházet, Braden Maddie kupuje její oblíbené kafe a borůvkový muffin ve Starbucks a vypadá to, že se ti dva do sebe opravdu zamilovali... kdyby to ovšem nebyla jen hra. Maddie si dlouho nechce přiznat, že k Bradenovi něco cítí a Braden je na tom podobně. Své skutečné city skrývají před svými kamarády i sami před sebou. Ale v hloubi duše oba cítí, že navzdory svým původním úmyslům se do sebe opravdu zamilovali. Když už je Maddie odhodlaná říct kamarádkám pravdu a celý plán odpískat, přichází za ní Braden na kolej, kde na zdi uvidí celý plán holek pěkně černé na bílém. A v tu chvíli vyjde najevo celá pravda: že Braden i Maddie jsou už dávno zamilovaní doopravdy, že už to dávno není žádná hloupá hra. Jenže je pozdě. Braden Maddie opouští, ale oba jsou jeden bez druhého jako tělo bez duše. Maddie se dozvídá o plánu kluků a to je další rána pro její zlomené srdce. Aby na všechno zapomněla, odjíždí Maddie z Kalifornie na návštěvu domů za svým tátou. V léčebně navštíví i svou kamarádku, jejíž slova ji přinutí znovu se zamyslet na rozchodem s Bradenem a přehodnotit svůj názor na něho. Maddie a Braden k sobě pomalu nacházejí cestičku zpět a nakonec se happy end přece jen koná :)
V této knížce mi byly sympatické snad všechny postavy, kromě vyloženého záporáka Pearce, bratra Maddie, drogového dealera, manipulátora a vyděrače. Maddie i Braden byli kouzelná dvojka, jejich kamarádi a kamarádky mě taky bavili, hlavně Kay a Megan. Nesměl samozřejmě chybět ani Bradenův sok v podobě Kylea, který byl až moc hodný a jak už to tak bývá, tím si pod sebou podřezal větev. Na příběhu se mi líbilo i to, že se odehrával v prostředí vysokoškolské koleje, protože myslím, že všelijakých středních škol už bylo v knížkách víc než dost :) Krásná je i obálka, která mě zaujala na první pohled. Jediné, co bych vytkla (ale vůbec ne samotné knize), je český překlad názvu Hrej hráčem, protože pořád nějak nemůžu přijít na to, co to vlastně má znamenat :-D Přijde mi to jako naprosto nesmyslný slovní obrat. V originále se knížka jmenuje The Love Game, škoda, že český překladatel vymyslel tuhle zkomoleninu. 
V pondělí 12.5. by mělo vyjít volné pokračování této série s názvem Hrej tajně, jehož hlavními postavami budou Aston a Megan, přátelé Bradena a Maddie. I když už nebude stejná ústřední dvojice, počítám s tím, že nějaká zmínka se o nich určitě objeví, a nemůžu se dočkat, až si další díl přečtu :)

Informace
Název originálu: The Love Game
Rok vydání: 2013
Formát: 248 stran, vázaná
Vydala: Galatea



6 komentářů:

  1. Pěkná recenze :). Já už se taky nemůžu dočkat druhého dílu :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Jsem zvědavá, jaký bude druhý díl, ale určitě taky skvělý.

      Vymazat
  2. Knižku už dlhšie mám na wishliste, rada by som si ju prečítala :)

    OdpovědětVymazat
  3. hrej hracem jsem si ted objednavala pres internet na kniznim bazaru, uz se na to tesim. moc pekna recenze :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkná recenze, ale radila bych Ti příště nevyzradit celý děj, takhle vím, co všechno se v knize stane a připravuješ čtenáře o překvapení, lepší je napsat jen kousek děje a pak vyjádřit spíše pocity :) Jinak knížku bych si ráda přečetla, i když teď vím, co se stane :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za radu, uvědomila jsem si to až pozdě, ale už jsem si trochu početla, jak psát recenze, tak snad to bude příště lepší a nepokazím ostatním překvapení :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)