pondělí 26. května 2014

Cat Winters - Ve stínu černých ptáků

O čem to je?
V roce 1918 si v kalifornském San Diegu vybírají svou daň smrtící chřipka a první světová válka. Šestnáctiletá Mary Shelley Blacková, pojmenovaná po slavné autorce románu o Frankensteinovi, dívka s přírodovědným nadáním, která se ocitla bez rodičů, odjíždí ke své tetě z Portlandu v Oregonu do San Diega.
Zděšeně sleduje, jak se zde zoufalí pozůstalí hrnou na seance a k fotografům duchů, kde hledají útěchu. Jedním z takových fotografů je i bratr jejího milého Stephena Emberse Julius, jehož Mary Shelley považuje za podvodníka. Po Stephenově smrti na válečné frontě ve Francii se Mary Shelley vystaví v bouři bleskům, je zasažena a nakrátko umírá. Když se vrátí mezi živé, má zvláštní schopnost – cítit chuť emocí. Stephenův duch se k ní v noci vrací a prosí ji o pomoc – nemůže odpočívat v pokoji, protože ho mučí tajemní obrovští černí ptáci. Uvěří Mary Shelley v existenci duchů? A podaří se jí odhalit důvod Stephenova utrpení a pomoci mu?


Jak se mi knížka líbila?
Poslední dobou mám pocit, že si vybírám a čtu samé výborné knížky. Ve stínu černých ptáků nebyla žádná výjimka, naopak bych řekla, že byla mezi těmi výbornými ještě minimálně o úroveň výš. Příběh mě od začátku pohltil a nepustil. Ocitáme se v Americe v roce 1918, kdy ještě zuří první světová válka a kromě ní ještě jeden neviditelný, ale o to horší nepřítel - epidemie španělské chřipky. Lidé umírají po tisících a není léku, který by je dokázal zachránit.
Hlavní hrdinkou příběhu je Mary Shelley, která po se po zatčení otce spěšně stěhuje k tetě Evě do San Diega. Její milý Stephen se dobrovolně přihlásil do armády a Mary Shelley každý den trne strachem o něho. S tetou se všemožnými prostředky snaží chránit proti chřipce a ve strachu z nákazy bezútěšně plyne jeden den za druhým. Zoufalství dosáhne vrcholu, když Mary Shelley obdrží zprávu, že Stephen zemřel na bojišti ve Francii. Vyběhne ven do bouřky, je zasažena bleskem a na krátkou dobu umírá. Po návratu z onoho světa u sebe Mary zpozoruje novou schopnost - dokáže vnímat a slyšet duchy. Stephen k ní promlouvá a prosí ji o pomoc. Mary Shelley se mu ze všech sil snaží pomoct, i když pořádně vlastně ani neví, co má dělat. 
V příběhu hraje důležitou roli i Stephenův bratr Julius, který si vydělává na živobytí fotografováním portrétů pozůstalých s duchy jejich milovaných zemřelých. Mary Shelley mu nedůvěřuje, považuje ho za podvodníka, ale nakonec se s Juliem spojí, protože potřebuje, aby jí všechny dílky skládačky zapadly na místo. 
Mary pomáhá jako dobrovolnice ve špitále Červeného kříže, kde se ze svých zranění zotavují zmrzačení vojáci. Setká se i se Stephenovým kamarádem, který jí prozradí šokující informaci o Stephenově smrti. Mary Shelley na spiritistické seanci rozplétá klubko tajemství a na konci odhaluje skutečné události týkající se Stephenovy smrti. 

Pro a proti
+ silný, dojemný a sugestivní příběh, který mě nutil číst pořád dál a dál
+ skvělá kombinace historické fikce a duchařské tematiky
+ děsivý popis skutečných historických událostí a jejich následků
+ výborně charakterově vykreslené postavy
+ úžasný vypravěčský styl autorky
+ nádherná grafika knížky, doplněná o historické fotografie


Minus jsem tentokrát nenašla opravdu ani jeden jediný. Z této knížky jsem prostě a jednoduše unesená a klidně bych si ji hned přečetla znovu. Jedno odpoledne jsem začala číst a druhé nebylo co řešit. Bylo to nádherné a smutné vyprávění o hrozných událostech z počátku století z pohledu jedné šestnáctileté holky. Obracela jsem stránku za stránkou a musela Mary Shelley obdivovat za její odvahu, obětavost a pokrokové myšlení. Jedním slovem byla tato knížka úžasná, všem ji doporučuji k přečtení a i já se k ní určitě zase vrátím. Doufám, že se brzy dočkáme vydání další knížky od Cat Winters.

Informace
Název originálu: In the Shadows of Blackbirds
Rok vydání: 2014
Formát: 352 stran, vázaná s přebalem
Vydala: Jota


Takhle nádherně knížka vypadá uvnitř

8 komentářů:

  1. Každý ji teď recenzuje, a já jsem tak moc natěšená až si ji přečtu! podle všeho výborná kniha, nemůžu se jí dočkat :) super recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem právě taky četla samé pozitivní a pochvalné recenze, tak mi to nedalo a opravdu to stojí za to. A děkuju :)

      Vymazat
  2. Sice knížka není můj šálek čaje, ale napsala jsi o ní moc hezký článek :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Mám doma a už se na ní tááááááákhle těším!
    Hezká recenez :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se do ní určitě co nejdřív pusť, nebudeš litovat :) Děkuju!

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)