úterý 13. května 2014

Alexandra Potter - Já a pan Darcy

O čem to je?
Po sérii katastrofálních vztahů se Emily rozhodla odpočinout si od všech „dnešních“ mužů. Věnovat se chvíli sama sobě, dát si skleničku vína a strávit zas nějaký čas četbou milovaného románu Pýcha a předsudek. Vrátit se do časů pana Darcyho, kdy muži byli oddaní, čestní a elegantní.
Když ji nejlepší kamarádka pozve na týdenní dovolenou do Mexika, přetékající margaritou a exotickými milenci, Emily dá přednost výletu do míst, kde žila Jane Austenová. V autobuse plném penzistů je jasné, že tady muže svých snů nepotká. Slibně nevypadá ani mizerně naladěný novinář, nedobrovolně vyslaný napsat článek, proč byl pan Darcy zvolen „NEJ“ mužem všech dob. Když Emily vstoupí do pokoje tváří v tvář samotnému panu Darcymu, všechny holčičí sny se náhle začnou plnit. 


Jak se mi knížka líbila?
Po nějaké době jsem dostala chuť přečíst si zase něco romantického a volba padla na tuhle knížku. Jednak jsem byla zvědavá na autorku, která je všude dost vychvalovaná, a jednak mě nalákalo jméno pana Darcyho v názvu knihy. Protože kdo by nemiloval pana Darcyho? :) 
Emily má smůlu na muže, už poněkolikáté natrefila na schůzce naslepo na dalšího zoufalce. Kamarádka ji láká na exotickou dovolenou do Mexika, ale Emily ji odmítne, protože získala možnost odcestovat do míst, kde žila a tvořila její milovaná spisovatelka Jane Austen. Jedná se o zvláštní soukromé zařízení, ve kterém platí přísná pravidla - hosté se musí dobově oblékat, musí se řídit dobovými pravidly a provozovat dobové činnosti. Všechny vymoženosti moderní techniky, jako jsou mobily a počítače, jsou zakázané. Emily se těší, jak si svůj pobyt užije a odpočine si od všech zoufalců, na které poslední dobou narazila, a začíná balit. Jenže hned v autobuse narazí na dalšího protivu v podobě novináře, který má za úkol napsat článek, proč pan Darcy okouzluje tolik žen všech generací. Plus na hromadu seniorek. Začíná jí vrtat hlavou, jestli přece jen neudělala chybu, když se na tento zájezd vydala. Utěšuje se, že přinejhorším stráví týden se svým nejoblíbenějším románem Pýcha a předsudek. Na místě Emily zažívá pěkné i krušné chvilky, musí se potýkat se všemožnými problémy i lidmi a když už začíná být zoufalá, stane se zázrak - do cesty jí vstoupí skutečný pan Darcy! Pobyt hned začne být příjemnější, ale postupem času Emily poznává, že nic není tak, jak se zdá být a že není všechno zlato, co se třpytí. Když se vrací domů, odnáší si jedno důležité poznání a ještě něco navíc.

Pro a proti
+ pěkná "fan fiction" pro fanynky Jane Austen a pana Darcyho
+ příjemné oddechové čtení
+ originální nápad autorky na zápletku
+ humorný styl vyprávění, který mi trochu připomínal styl Sophie Kinselly
+ pěkná obálka, která naláká

- připadalo mi to trošku nedotažené do konce, zápletka byla dobrá, ale závěrečné rozuzlení trošku zmatené a nepromyšlené
- hlavní hrdinka byla trošku naivní a taky trochu divná :-D V některých situacích se nechovala jako dospělá žena, ale jako bláznivá puberťačka. 
- během čtení byl děj celkem předvídatelný

Na tuto knížku jsem se hodně těšila, ale tak úplně nesplnila má očekávání. Myslím, že byla hodně přeceňována, takový zázrak, jaký z ní udělala knihkupectví, to nebyl. Ale na autorku nezanevřu, protože píše velmi poutavě, jen ten příběh trochu pokulhával. Místy byl až nevěrohodný a abych se přiznala, moc dlouho mi podrobnosti v hlavě neutkvěly. Přesto jsem zvědavá na ostatní knížky Alexandry Potter.

Informace
Název originálu: Me and Mr. Darcy
Rok vydání: 2012
Formát: 290 stran, vázaná s přebalem
Vydal: Kristián


2 komentáře:

  1. Byla to taková celkem vtipná fantasmagorie, nic co bych musela číst dvakrát, ale občas jsem se i pobavila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně to nebylo nejhorší, ale jak říkáš - taky to nemusím číst dvakrát :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)