pondělí 27. října 2014

Jamie McGuire - Červený vrch

O čem to je?
Jak se zachovat, když ten, pro koho byste položili život, vám o něj začne usilovat?

Scarlet je rozvedená, pětatřicetiletá matka dvou dcer a pracuje jako rentgenová laborantka. Je pátek odpoledne a má službu v nemocnici, dcery poslala na víkend za otcem. Na příjem přivážejí umírající, ošklivě pokousanou a vyhublou dívku, a její rentgenový snímek prozrazuje to, o čem se v lékařských kruzích s hrůzou již pár dnů hovoří. Z Evropy se šíří záhadný virus a svět je zachvácen pandemií, která postupuje neuvěřitelně rychle. Projevuje se nesnesitelnou bolestí břicha a bleskovým úbytkem váhy, a pak už je jen smrt. Mrtví však nenacházejí klid, ale mění se v šouravé zombie, a hledají, čím by ukojili svůj neutišitelný hlad. Vábí je lidské maso a lačně se na ně vrhají. Jedinou obranou živých je rychlost a zásah do mozku zombie.
Scarlet se upne k tomu, aby zachránila své dcery za každou cenu. Musí je odvézt na jediné bezpečné místo k přežití, které zná. Na ranč Červený vrch.


Jak se mi knížka líbila? 
Tématika zombie, ve které se mění lidé díky nebezpečnému viru, mě zaujala už v anotaci. Něco podobného už znám ze seriálu The Walking Dead (Živí mrtví) a jakožto jeho velká fanynka jsem si přišla na své. 
Podle anotace by se mohlo zdát, že hlavní hrdinkou této knížky je Scarlet, ale není to tak úplně pravda, protože hlavních postav tady najdeme více. Příběh je vyprávěn z pohledu Scarlet, Nathana a Mirandy, jejichž osudy se určitým způsobem propojí a nakonec se všichni sejdou na ranči Červený vrch, kde hodlají nalézt klidné a bezpečné útočiště před "Šourači".

Scarlet je zoufalá, neboť v okamžiku, kdy pandemie propukla naplno, byla právě v práci, a její dcery měly odjet na víkend se svým otcem, Scarletiným bývalým manželem. Scarlet neví, kde se její holčičky nachází, ani jestli ještě žijí, nebo jestli jsou taky pokousané. Ví jen to, že se musí co nejrychleji dostat na Červený vrch, kam trefí i její dcery, a kde doufá, že se s nimi opět setká. Na své cestě Scarlet bojuje o svůj život a setkává se s dalšími podobně zoufalými lidmi, kteří přišli o své blízké.

Nathana právě opustila manželka a on zůstává sám se svou sedmiletou dcerou Zoe. Také on ji potřebuje dostat co nejdál od té hrůzy, někam do bezpečí. Vydává se teda ke svému švagrovi Skeeterovi a jeho manželce Jill. Ale nenalezne u nich takovou idylku, jak čekal. Něco je u nich špatně, tak musí i se Zoe o dům dál. Shodou okolností i on skoční na Červeném vrchu, kde hodlá přečkat to nejhorší.

Ranč Červený vrch patří doktoru Hayesovi, pod kterým Scarlet v nemocnici pracuje, a míří sem i jeho dvě dcery Miranda a Ashley se svými partnery Brycem a Cooperem. 

Když se na ranči všichni sejdou, musí se pokusit spolu dohromady nějak přežít a postarat se, aby se virus nedostal i mezi ně. Scarlet je něco jako jejich vedoucí, nicméně jejím hlavním cílem zůstává znovu se šťastně shledat se svými dcerami a udělat pro to cokoliv. 

Vztahy mezi přeživšími se všelijak proplétají a zamotávají a do nastalé apokalypsy musí jejich aktéři řešit i emoční záležitosti. Některé postavy jsou sympatické, jiné už méně. Já jsem měla asi nejraději Scarlet, i když někdy byla zbytečně moc umíněná a chovala se jako hysterická husa. Na druhou stranu ale chápu její strach o dcery a ochotu udělat nemožné pro jejich návrat. Nathan byl rozumný a chytrý muž, který dokázal zachovat chladnou hlavu a postarat se tak o bezpečí nejen své dcery Zoe. Miranda byla tvrďačka, kterou jen tak něco nerozbrečí, zato její sestra Ashley mi od začátku pěkně lezla na nervy. Všechny tyto rozdílné povahy spolu ale musí nějak vycházet, aby dokázali přežít tu hrůzu venku.Je to ale vůbec možné? A setká se ještě někdy Scarlet s Halle a Jennou? Nebo se nakonec všichni promění v zombie a svět jako takový přestane existovat?

Z Červeného vrchu jsem byla opravdu nadšená, bylo to tak napínavé, že jsem knížku přelouskala asi za dva dny. Střídá se vyprávění z pohledu Scarlet, Nathana a Mirandy, ale protože jsou všichni pospolu, dozvídáme se tak, co se děje i s ostatními. Autorčino pojetí světa napadeného krvelačnými zombíky se mi hodně líbilo, i když je hodně podobné právě Živým mrtvým. Ale na tomto tématu asi moc nového vymyslet nejde, tak mi to vůbec nevadilo. Děj svižně ubíhal, byl plný akce a napětí, ale našlo se i místo pro romantiku. Celým příběhem prolíná otázka, jestli se Scarlet ještě někdy setká se svými dcerami, což mi malinko vadilo, protože Scarlet byla v tomto hodně sebestředná. Ale ještě více mi vadilo, že autorka byla docela nemilosrdná a nechala zemřít tolik postav. Hodně lidí si také stěžuje na závěr knihy, který se mi ale naopak líbil a byla jsem s ním naprosto spokojená. Myslím, že se k příběhu přesně hodí a nějaký jiný si ani nedovedu představit. 

Pokud máte stejně jako já rádi horory, thrillery a napínavé čtení, neváhejte a do Červeného vrchu se bez obav pusťte, určitě se vám bude líbit. 

Informace
Název originálu: Red Hill
Rok vydání: 2014
Formát: 324 stran, vázaná s přebalem
Vydala: Fortuna Libri
Překlad: Jana Pacnerová



6 komentářů:

  1. Tuto knihu bych si chtěla přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knížku jsem tuhle sobotu dočetla a taky se mi moc líbila :)).

    OdpovědětVymazat
  3. O téhle knize jsem toho spoustu slyšela, ale není to můj šálek čaje :-). Ale jsem moc ráda, že Tobě se líbila :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, že zombíci nejsou pro každého, já jsem jim taky přišla na chuť až nedávno :D

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)