středa 29. října 2014

Yossi Ghinsberg - Ztracen v džungli


O čem to je?
Strhující příběh podle skutečné události o dobrodružství, které se změnilo v boj o přežití
Mladý Izraelec Yossi se po ukončení armádní služby vydává za novými zážitky do Jižní Ameriky. V touze po opravdovém dobrodružství se rozhodne opustit běžné turistické trasy a společně se dvěma přáteli, jež si na tomto kontinentu našel, a rakouským průvodcem, který zde žije již řadu let, podniknout výpravu do džungle, za nádhernou přírodou a divokými kmeny, kterých se dosud nedotkla civilizace. Namáhavá, ale zpočátku zábavná expedice se však záhy zvrtne. Kvůli vzájemným neshodám se skupina rozdělí a po nešťastné nehodě na voru se Yossi ocitne docela sám v jednom z nejnebezpečnějších prostředí na světě. Bez nože, bez mapy nebo odpovídajícího výcviku si musí sám v džungli obstarat jídlo a přístřeší. Když mu v bouřlivém počasí začne uhnívat maso na chodidlech a on docela ztratí představu o tom, kde je, začíná pochybovat, jestli se ještě kdy vůbec vrátí zpátky…

Jak se mi knížka líbila?
Dobrodružnou knížkou a navíc napsanou podle skutečných událostí nikdy nepohrdnu. A pokud se týká cestování, tak už vůbec ne. Tento beletrizovaný cestopis sepsal izraelský cestovatel na základě vlastních zážitků a o to děsivější čtení je. 

Kniha je psána v 1. osobě a vypravěčem je sám Yossi, který se rozhodne procestovat Jižní Ameriku na vlastní pěst, pouze s několika dalšími přáteli - baťůžkáři. S Marcusem a Kevinem už mají naplánovanou trasu, když se k nim na poslední chvíli přidá Karl, který se nabídne, že jim bude dělat průvodce nebezpečnou bolivijskou džunglí. Tři přátelé rádi přijmou, protože Karl je podle svých slov zkušený cestovatel, který ve zdejším prostředí strávil už několik let a dobře se zde vyzná. Začíná tedy putování do neprobádané a lidskou nohou skoro neprošlápnuté džungle.

Zpočátku se vše zdá být v pořádku, cesta probíhá podle plánu a Yossi i ostatní jsou nadšeni z nádherné nedotčené přírody a natěšeni na domorodce, které mají spatřit v jejich přirozeném prostředí. Ale postupně se ukazuje, že vše asi nebude tak ideální, jak se na první pohled zdálo. Mezi Marcusem, Kevinem a Yossim dochází k roztržkám a odcizení a Karlovy historky se mění jako počasí. Kvůli neprostupnosti džungle musí skupina cestovatelů změnit plány. Staví vor, na kterém hodlají sjet řeku a vrátit se zpět do civilizace. Ale situace mezi natolik rozdílnými jedinci se vyhrocuje a stává neudržitelnou, a tak se přátelé rozdělí. Osud tomu chce, že Yossi nakonec zůstane v divoké a nebezpečné džungli úplně sám. Má šanci na zachování zdravé kůže a rozumu nebo na přežití vůbec?

Líbilo se mi, že hlavní postava Yossi ani v nejvypjatějších okamžicích neztrácel hlavu, a i když už se zdálo, že situace nemůže být horší, snažil se všemožnými prostředky zvládnout nastalé problémy. Musel čelit samotě, divokým zvířatům, náletům moskytů, rozmarům počasí a skutečnosti, že nemá téměř nic, čím by si mohl návrat mezi lidi usnadnit. Přesto bojuje a nevzdává se, i když se zdá jeho opětovné setkání s přáteli a rodinou beznadějné. Je to takový novodobý Robinson, akorát bez Pátka, který by mu pobyt v lidmi opuštěné krajině usnadnil. 

Karl byl sice popisován jako dokonalý znalec džungle a ideální průvodce, ale mně na něm od začátku něco nesedělo. Projevovalo se to v drobných detailech a jeho manipulátorství s nejslabším členem skupiny, kterým byl Marcus. Marcus se na drsný pobyt v džungli vůbec nehodil a jeho osud mě docela rozhodil. Kevin se chvílemi jevil taky všelijak, ale nakonec se ukázalo, že má srdce na pravém místě. 

Knížka se mi hodně líbila, přečetla jsem ji téměř jedním dechem. Bylo to napínavé, nervy drásající, zajímavé a poučné. Čtenář se nejen pobaví příběhem, ale dozví se i něco o cestování po Jižní Americe, o Indiánech, o džungli a taky ho dojme zoufalá lidská snaha přežít za každou cenu. Autor dokazuje, že nic není nemožné, pokud opravdu věříte, že se to může splnit, a pokud neztrácíte naději a víru v dobrý konec.

Informace
Název originálu: Lost in the Jungle
Rok vydání: 2009
Formát: 286 stran, vázaná s přebalem
Vydala: Jota
Překlad: Naďa Funioková







Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)