pátek 3. října 2014

Harlan Coben - Šest let

O čem to je?
Šest let uplynulo od chvíle, kdy Jake Fisher viděl, jak si Natalie, jeho jediná, osudová láska, bere jiného muže. Šest let dodržel slib, že ji nechá na pokoji, a trápil se mučivými představami, jak Natalie žije se svým manželem Toddem. Po šesti letech náhodou narazí na oznámení o Toddově úmrtí, neodolá a vydá se na pohřeb. Doufá, že tam uvidí jeho manželku – ale vdova po Toddovi není Natalie… Jakákoli snaha najít tu, co mu kdysi zlomila srdce, pro Jake znamená odhalit krutá tajemství i bolestivé lži, ale především riskovat vlastní život.

Jak se mi knížka líbila?
Na základě mnoha kladných recenzí a ohlasů jsem se pustila do své první knihy od Harlana Cobena. Příběh mě pohltil od první stránky a celou knihu jsem přelouskala za dva dny. 

Jake Fisher byl kdysi zamilovaný do Natalie, o které se domníval, že je jeho osudovou láskoua  spřízněnou duší. Myslel si, že to Natalie cítí stejně, ale ta se s Jakem rozešla a téměř zničehonic provdala za Todda, svého údajného bývalého přítele. Jake se zúčastnil jejich svatby, na které ho Natalie požádala, aby po ní nikdy nepátral, nesnažil se je s manželem kontaktovat a nechal je na pokoji. 
Jake to vydržel celých šest let, ale když pak jednoho dne spatří na internetu Toddovo úmrtní oznámení, nedá mu to, aby se za Natalií nevydal. Jenže na Toddově pohřbu utrpí šok - vdova po Toddovi rozhodně není Natalie, a navíc má dvě dospívající děti. V Toddově obývacím pokoji však visí obrázek, který kdysi namalovala právě Natalie - náhoda?

Pro Jakea se rozjíždí kolotoč neuvěřitelných událostí, nečekaných zjištění, podivných odhalení, a nakonec je ze všeho tak zmatený, že už vůbec netuší, komu může věřit a co je vlastně skutečné. Dobere se někdy pravdy, co se s Natalií doopravdy stalo?

Jake pracuje jako univerzitní profesor a je dbalý morálních zásad. Natalii kdysi slíbil, že ji nebude hledat a svůj slib hodlal splnit, i když měl kvůli ní zlomené srdce a beznadějná láska k ní ho sžírala zaživa celých šest let. Vůbec se mu nedivím, že svůj slib porušil, když vycítil novou šanci, a musela jsem ho obdivovat za to, co všechno kvůli Natalii byl ochoten podstoupit a vytrpět. 

Natalii vlastně ani hodnotit nemůžu, protože téměř celou dobu byla jedna velká záhada. 

Celkem důležitou roli zde sehrála i Lanfordova univerzita jako Jakeovo působiště a její zaměstnanci. Obzvlášť musím zmínit jeho nejlepšího přítele Benedicta, který není tím, kým se zpočátku zdá, a sekretářku paní Dinsmoreovou, která Jakeovi pomáhala v pátrání po pravdě. 

Něco málo přes 300 stran uteklo jako voda. Na každé stránce se něco dělo, nechyběla akce, nervy drásající situace i nečekaná odhalení. Ještě v poslední třetině knihy jsem pořádně netušila, na čem jsem, i když dílky skládačky do sebe konečně začaly zapadat. Harlan Coben vytvořil skvělý thriller, jehož rozuzlení mě málem naštvalo... Ale úplně na konci přišel další zvrat! Hrozně se mi líbila i dramatická obálka s nálepkou edice Světový bestseller, která slibuje kvalitní čtení, a v tomto případě se nespletla. Knížku jsem zavírala spokojená a s klidným svědomím ji můžu doporučit k přečtení každému, kdo má rád překvapení a zajímavé konce. 

Informace
Název originálu: Six Years
Rok vydání: 2014
Formát: vázaná s přebalem, 320 stran
Vydal: Knižní klub
Překlad: Drahomíra Michnová

4 komentáře:

  1. Ta obálka ve mně evokovala nějaký obyčejný krimi příběh, ale tohle zní skvěle! To by mě sakra zajímalo, o co tam vlastně jde! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Do knižky som sa púšťala s veľkým očakávaním a nesklamala. Podobne ako ty, knižku vrelo doporúčam. Je tam akcia, napätie, prekvapenia. Proste skvelá kniha :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)