pondělí 9. listopadu 2015

2x minirecenze: Mrazivé ticho, Temné šílenství



* Wulf Dorn
* Mrazivé ticho (Kalte Stille)
* 368 stran, hardback s přebalem
* Knižní klub, 2013

Anotace:
Magnetofonová nahrávka končící náhlým, nesnesitelným tichem. To je všechno, co Janovi po mladším bratrovi zůstalo. Před třiadvaceti lety Sven beze stopy zmizel. Tu noc havaroval za záhadných okolností i otec obou chlapců. Ani jeden z případů se nikdy nepodařilo objasnit. Když se Jan vrací na místo svého dětství, minulost ho opět začne dohánět. Mysteriózní sebevražda mladé ženy ho přivede k odhalení hrůzného tajemství. 






* Wulf Dorn
* Temné šílenství (Dunkler Wahn)
* 384 stran, hardback s přebalem
* Knižní klub, 2014


Anotace: 
Kytice růží bez odesílatele. Dárky před domovními dveřmi. Dopisy za stěrači... Neznámá žena zavaluje psychiatra Jana Forstnera milostnými vyznáními. Jan se zpočátku domnívá, že jde o nevinné horování některé z jeho bývalých pacientek. Potom ho však jistý novinář požádá o pomoc v případu psychicky narušené osoby a zanedlouho je publicista zavražděn. Jan poznává, že se dostal do hledáčku nebezpečné šílenkyně. A že jeho pronásledovatelka se nezastaví před ničím..


Tyto dva volně na sebe navazující thrillery z pera německého autora Wulfa Dorna se mi dostaly do rukou díky Rodaw, která ve svých videích několikrát chválila Temné šílenství. Dokonce jej označila za svoji nej knihu za rok 2014, takže mě nemusel nikdo více pobízet, abych se po knížkách poohlédla. Zapátrala jsem v knihovně a odnášela jsem si rovnou oba díly volně navazující série. Hlavní postavou obou knih je psychiatr Jan, který se po prožitém traumatu vrací do svého rodného městečka Fahlenbergu, aby se pokusil začít znovu. 

Děj prvního dílu se točí především okolo Janova návratu, kdy začíná pracovat na lesní klinice pod vedením otcova starého přítele, který mu jako podmínku přijetí uložil psychoterapii, aby se konečně zbavil svých starých běsů. Jan však při sezeních v hypnóze nechtě rozplétá staré události týkající se záhadného zmizení jeho bratra Sven a smrti otce. Ukáže se, že minulost ještě zdaleka není mrtvá a zlí duchové nespí... Navíc ve Fahlenbergu za podivných okolností začínají umírat lidé. Jan rozplétá předivo hrůz a zjišťuje, že vše spolu souvisí víc, než by se na první pohled zdálo. Otázkou je, jestli Jan dojde klidu a konečně se dozví celou pravdu nebo jestli se stane další obětí šílence, který má vše na svědomí... 

Protože vyšel i druhý díl série, je zřejmé, že ten první Jan s více či méně závažnými šrámy na duši i těle přežil. To by však ani nebyl on, aby se nezapletl do něčeho dalšího. Po vyřešení prvního případu se Jan stal slavnou osobností Fahlenbergu, neboť jeho přítelkyně Carla vše popsala ve své knize. A někdo se zřejmě stal velkým Janovým fanouškem... Nechává za dveřmi a na klinice kytice růží, dopisy a hrůzu nahánějící obrázky. Jan se opět pouští do kolotoče vyšetřování, záhad a otázek bez odpovědí. Jenže tentokrát je vše ještě mnohem závážnější než minule...

Jana jsem si hned na začátku oblíbila, protože byl tak obyčejný. Byl napsán velmi uvěřitelně, působil jako člověk, který může klidně být vaším sousedem. Podobně autor pojal i ostatní postavy, na každé najdete něco, co poznáte, co je vám blízké.. a z té představy zároveň mrazí, protože nikdy nevíte, co se vašemu sousedovi nebo třeba lékaři může honit hlavou. Právě tohle působilo asi nejděsivěji na celé knize. Avšak napínavý děj plný zvratů tomu dodal tu pravou šťávu. Autor se nevyhýbal ani syrovým popisům mrtvých nebo skoro mrtvých těl. Musím se přiznat, že místy mi to až nedělalo dobře. A výborně také vybral prostředí psychiatrické kliniky, která také v ději sehrála nemalou roli. Oba díly byly skvěle napsány, obracela jsem stránku za stránkou, protože jsem už už byla zvědavá, co se stane dál. V prvním díle se děj hodně věnuje záhadnému zmizení Janova bratra Svena, což bylo velmi zajímavé a bolestivé, ale Temné šílenství mě přece jen bavilo o něco víc, protože téma stalkingu je v současnosti hodně diskutované a může se týkat kohokoliv z nás. Wulf Dorn ve své knize názorně ukázal, kam až taková posedlost může zajít... a není to žádná legrace. Z obou knih čiší mrazivá atmosféra, nikdo si nemůže být jistý, že je v bezpečí, a to mě na čtení hodně bavilo. Pachatele jsme totiž dopředu neodhalila, neměla jsem tušení, kdo za vším stojí. Především zvrat na konci Temného šílenství mi doslova vyrazil dech a ještě dlouho po odložení knihy jsem nechápala. S klidným svědomím doporučuji všem milovníkům thrillerů, je to napínavé, je to neodhadnutelné, je to zkrátka skvělé! 

1 komentář:

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)