neděle 26. července 2015

Recenze: Květy z půdy

* Virginia C. Andrews
* Květy z půdy (Flowers in the Attic)
* 382 stran, hardback
* Moba, 2014


Anotace:
Po smrti otce zůstávají sourozenci Christopher, Cathy a dvojčata Cory a Carrie se svou matkou sami. Ta ovšem nemá peníze a tak se rozhodne pro riskantní návrat k velmi bohatým rodičům, kteří ji ale vydědili. Děti zavře do podkrovního pokoje a s pomocí své zlé matky jim nosí potřebné věci k přežití. Dětem vlastně nic neschází, kromě čerstvého vzduchu, živých květin a pocitu volnosti. Na půdě, kam je přístup jen z onoho pokoje si vybudují papírovou "zahradu" kde si můžou pětiletá dvojčata hrát. Postihne je ale nejedno úskalí, největším problémem začíná být dospívání Christophera a Cathy kteří se do sebe bezhlavě zamilují... 


Květy z půdy. Kniha, která ve mně vyvolala tolik pocitů a myšlenek, ale neumím je správně zformulovat do vět. Kniha o lásce, nenávisti, zradě, zoufalství, beznaději a vlastně i naději. Kniha, která vám nedá oddechnout. Budete na ni pořád myslet, budete ji nosit pořád s sebou, abyste se mohli kdykoliv ponořit do čtení. Nedá vám spát. Kniha, kterou si dovolím označit za dokonalou. Každé písmenko a každá věta v ní byla na správném místě, nic nebylo navíc a nic nechybělo. 

Čtyři sourozenci Chris, Cathy, Cory a Carrie mají dokonalé dětství. Mají milující rodiče, krásný dům a spoustu hraček. Jedna nešťastná autonehoda ale obrátí tento život vzhůru nohama. Matka není schopna se o své čtyři děti sama postarat, proto se rozhodne vrátit ke svým velmi bohatým rodičům, kteří ji však kdysi vydědili. A proto musí před svým nemocným otcem zatajit, že má čtyři děti. Důvody jsou šokující, stejně jako všechno ostatní v této knížce. 

Děti společně se svou matkou přicestují uprostřed noci a jejich "babička" je zavede do podkrovního pokoje, který se nyní stává jejich domovem. Jejich jediným domovem. Protože Chris, Cathy a dvojčata jsou odteď nuceni žít pouze v jedné místnosti s přístupem do koupelny a na obrovskou půdu. Jejich život se hroutí. Uvěznění v jednom pokoji se na nich brzy začíná podepisovat, zhoršuje se jim zdraví, babička nastolila velmi přísná pravidla, která se musí dodržovat. Kromě šílených životních podmínek sužují dva nejstarší sourozence i jiné starosti - začínají dospívat a to se samozřejmě promítne do jejich vzájemného vztahu. 

Při čtení Květů z půdy jsem prožila asi tisíc různých pocitů. Nejsilnější z nich však bylo zděšení. Zděšení nad lidskými zrůdami, které jsou schopny provést něco takového dětem. Už jen samotné zavření do jednoho pokoje bez možnosti vyjít ven na slunce a čerstvý vzduch je samo o sobě hrozné, ale následující příkoří a události, které se sourozencům dějí, vyvolávají mrazení v zádech. Autorka stvořila geniální příběh, který se asi nejvíce podobá psychothrilleru. Dokázala vystupňovat napětí, neskutečné šílenosti, které si matka a babička vymýšlely na své potomky. I charaktery jednotlivých postav jsou výborně propracované, každý se chová tak, aby to odpovídalo jeho povaze. I ze samotné půdy dýchá atmosféra něčeho šíleného. 

Květy z půdy jsou jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla. Je to už dva dny, co jsem je dočetla, ale pořád na ně nemůžu přestat myslet. Příběh se mi dostal hluboko pod kůži a stále mám pocit neskutečna. Vzpomínky na jednotlivé události ve mně vyvolávají pocity vzteku, smutku a beznaděje. Už dlouho jsem žádnou knížku neprožívala tak, jako právě Květy z půdy. Byl to úžasný čtenářský zážitek, i když popisuje tak strašné věci. Co nejdřív se musím pustit do dalšího dílu této velkolepé pentalogie, chci se podívat i na obě filmová zpracování. Tuto knihu bych doporučila všem, tohle by si prostě měl přečíst každý. Nové vydání od Moby z roku 2014 má i úžasnou znepokojivou obálku, která do atmosféry knihy dobře zapadá. Vím jistě, že se k této sérii ještě nejednou vrátím.

A na úplný závěr bych chtěla poděkovat Irence alias Rodaw z Knihánkova, že mě prostřednictvím svého videa k tomuto úžasnému románu přivedla :)

12 komentářů:

  1. Mně tahle kniha také dostala, další díly už mi nepřišly tak dobré, ale za přečtení stojí. Na film se musím také někdy podívat konečně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hrozně se na ně těším, ale trochu mě mrzí, že už nebudou malé děti, a na filmy jsem zvědavá! :)

      Vymazat
  2. Veľmi pekne napísané :) na túto knihu sa už chystám dlhšie a asi by som sa mala konečne do nej aj pustiť :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já bych si tuto knížku hodně moc chtěla přečíst. Doufám, že se mi to bude líbit. :)
    Blog:Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že určitě, je napsaná opravdu skvěle :)

      Vymazat
  4. Moc pěkná recenze. Na tuto knihu mám zálusk už hodně dlouho, dokonce jedno starší vydání mám doma. Tak snad se k ní brzy dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Já si ji chci taky pořídit domů, ale už si koupím ty novější, líp se mi čtou :)

      Vymazat
    2. Taky bych chtěla ty novější, mají moc hezké obálky. takže určitě si je jednou pořídím a ty starší... mám první dva díly, pošlu dál :)

      Vymazat
  5. Super recenze! :)
    Knihu jsem také četla (ještě ve starém modrém vydání) a naprosto mě šokovala.
    Když tak přemýšlím,jak mohla ta žena dětem říkat,že je jejich maminka?
    Určitě se podívej i na film,je skvěle zpracovaný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Přesně, bylo to prostě šílené, jak se k nim chovala!! A viděla jsi to starší nebo novější zpracování?

      Vymazat
  6. Moc pěkná recenze, tuto serii si chci pořídit :-) od autorky jsem četla Rubínovou záři a také skvělá kniha :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)