pondělí 13. července 2015

Domov je strašidelné místo

* Lisa Jackson
* Prokletí (Close to Home)
* 565 stran, hardback s přebalem
* Domino, 2015

Anotace:
Sarah McAdamsová se rozhodla začít nový život: přestěhuje se do Oregonu a zrekonstruuje chátrající rodný dům. Její dcery Jade a Gracie nejsou viktoriánskou barabiznou na břehu řeky nijak zvlášť nadšeny a na příjezdové cestě začne o správnosti svého nápadu pochybovat také Sarah. Vybaví se jí vzpomínky na chladnou odtažitou matku, na nevlastní sestru, která beze stopy zmizela... a také na noc před dávnými lety, kdy se samotná Sarah záhadně ocitla na střeše domu, celá bez sebe, v horečnatém blouznění.
O domě se v kraji povídá, že je prokletý od okamžiku, kdy se ze střechy zřítila jeho první obyvatelka. Sarah jako malá cítila, že by na těch řečech mohlo něco být, a teď se jí se stejným dojmem svěřuje i dcera. Jenže Sarah nemá na takové historky čas, protože se musí zaobírat spoustou jiných, pro ni mnohem důležitějších věcí.
Začne se bát, teprve když se z nedalekého městečka začnou šířit hrozivé zprávy o zmizelých dospívajících dívkách. Teprve tehdy ji staré stěny sténajícího domu dostanou do děsivého sevření. Kdesi hluboko v paměti má ukrytý klíč k rozluštění nanejvýš reálného nebezpečí. Záleží jen na ní, jestli se dokáže postavit tváří v tvář svým nejhorším obavám, aby zastavila pradávnou noční můru, která jí chce znovu vtrhnout do života...


Nejnovější kniha od mé oblíbenkyně Lisy Jackson mi samozřejmě nesmí chybět doma v knihovně, tak jsem si ji nedávno pořídila a hned se do ní pustila. Knížky od Lisy mají tu vlastnost, že obracíte stránku za stránkou a neskončíte, dokud nejste na konci. Stejně tomu bylo i v případě Prokletí. 

Prokletí nepatří do žádné série, je to samostatný román, což ale vůbec není na škodu, protože autorka stvořila příběh, který nepostrádá nic, co mám na jejich thrillerech ráda. Je tu spousta napětí i násilí, nechybí trocha romantiky a tentokrát přibyla i kapka duchařiny. A ústřední motiv starého rodinného sídla, na kterém se kdysi udály nehezké věci je sám o sobě zárukou skvělého počtení. 

Jako vždy se setkáme se sympatickou hlavní hrdinkou. Sarah je obyčejná žena, která už si v životě prožila své a chce konečně najít trochu klidu. Se svými dvěma dcerami, Gracie a Jade, se stěhuje do rodného městečka. Tento krok se však ukáže jako poněkud chybný, když se v domě samotném i v jeho okolí začnou dít podivné věci. Lisa Jackson skvěle vystihla i charaktery obou dcer. Jade je typická protivná puberťačka, její slovní přestřelky s matkou mě bavily, protože byly tak opravdové. Mladší Gracie je obdařená darem vidět duchy, což se ve starém domě projeví naplno. A kvarteto hlavních postav samozřejmě doplňuje charismatický muž, kovboj s dobrým srdcem, který není jen obyčejným sousedem rodiny McAdamsových. 

Lisa se tentokrát nedržela svého typického vzorce vražda-vyšetřování-odhalení pachatele, ale pojala svůj román trochu jinak. Tato změna mi ale vůbec nevadila, naopak byla k dobrému. Udržovala napětí téměř na každé stránce, pozornost jsem malinko ztrácela jen v pasážích, kde se popisovaly složité rodinné vztahy bůhvíjak starého pokolení předků Sarah. Ale jako celek byl román opět výborný, Lisa Jackson mě ještě nikdy nezklamala a asi ani nezklame. Domino začalo její knihy vydávat s novými obálkami, které hodnotím jako velmi povedené, konkrétně obálka Prokletí působí ponurým a hrůzostrašným dojmem, který dokonale vystihuje atmosféru knihy. Pokud hledáte napínavé čtení na léto, Prokletí by pro vás mohlo být tou pravou volbou. 

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze, knihu jsem nečetla, ale vypadá zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Pokud budeš mít někdy náladu na thriller, tak Lisa Jackson je určitě dobrá volba :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)