úterý 12. května 2015

Tohle není žádná lovestory... je to na palici

Autorka: Alice Oseman

Název: Solitaire

Originální název: Solitaire

Rok vydání originálu: 2014

Rok vydání v ČR: 2014

Formát: 328 stran, vázaná

Nakladatelství: CooBoo

Překlad: Romana Bičíková

Anotace:
Pokud by vás to napadlo, tak tohle není žádná love story. Jmenuju se Tori Springová. Ráda spím a ráda bloguju. Minulý rok – před tím vším, co se stalo s Charliem a předtím, než jsem se musela vypořádat s maturitou a přihláškou na vysokou a faktem, že jednoho dne opravdu budu muset začít s lidmi mluvit – jsem měla kamarády. Všechno bylo úplně jinak, řekla bych, ale to teď skončilo. Teď je tady Solitaire. A Michael Holden. Vím, o co se Solitaire pokouší a Michael Holden je mi ukradenej. Fakt jo. Solitaire je výborný debut devatenáctileté Alice Osemanové, ideální pro všechny, kteří se nadchli pro příběhy Johna Greena či Rainbow Rowellové. Její hlavní hrdinka Tori je cynická až do morku kostí a autentická středoškolačka stejně jako její autorka. 

Uf... ještě teď dva dny po dočtení tuto knížku vstřebávám. Jak jsem se na ni těšila, tak mě zklamala. Četla jsem na ni sice rozporuplné ohlasy, že ji buď budete milovat nebo nenávidět, ale nečekala jsem, že je to vážně pravda. Mně Solitaire absolutně nesedl. Nelíbil se mi příběh, který vlastně ani neměl pořádný děj, nelíbila se mi hlavní hrdinka, nelíbily se mi vedlejší postavy a ani konec, od kterého jsem čekala nějakou pecku. Přišlo mi to dost vykonstruované a nereálné...

Hlavní hrdinkou je teenagerka Tori Springová, která je věčně nespokojená se svým životem, na všechno a na všechny nadává, je cynická a unuděná. Několikrát během těch 300 a něco stran se chtěla zabít a věčně měla negativní myšlenky. Jasně, každý jsme byli v pubertě a víme, jak se v nás perou všemožné emoce, ale tohle bylo příliš. Tori buď psala na svůj blog (to jediné se mi na ní líbilo), spala nebo se hádala se svými přáteli. 

Druhou výraznou postavou v Solitairu byl Michael Holden, který se s Tori chtěl kamarádit, ale ona to svým chováním prostě nepřipustila. Stejně tak odháněla i svého kamaráda z dětství Lucase Ryana a svou nejlepší kamarádku Becky. Byla mi svým chováním opravdu nesympatická a protivná. Nechápu, proč se vůbec někdo o kontakt s ní někdo snažil. Když se nad tím zamyslím, vlastně žádná postava nebyla pozitivně naladěná. A největší síla kromě samotné Victorie byla její mamka. Opět, nechápala jsem.... Do Michaela jsem vkládala naději, ale nakonec ani ten nebyl tak v pohodě, jak se ze začátku jevil. Za zmínku ještě stojí Toriin bratr Charlie, který si prošel určitou událostí, která ho změnila... jak jinak než v uzlíček nervů. Jako by toho negativního už tak nebylo v příběhu dost. 

Jediné, co by v této knížce mohlo být zajímavé, kdyby mě tak strašně nebavila, byl Solitaire. Blog, na kterém se objevují všelijaké kanadské žertíky prováděné ve škole. Knížku jsem dočetla hlavně proto, abych se dozvěděla, kdo za tím vším vlastně stojí. Ale ani rozuzlení mě nijak nenadchlo. Pochválit ale musím zmínky o současných filmech, seriálech a knihách. Nejvíc mě samozřejmě potěšily narážky na Harryho Pottera, ale objevila se tam i Teorie velkého třesku a další. 


Solitaire napsala teprve 18-tiletá Alice Oseman, která prý ještě nedávno taky byla protivnou a nespokojenou teenagerkou, o kterých píše. Proto jejich svět tak dobře zná. Na obálce se ještě píše, že je Solitaire je pro fanoušky Johna Greena. No nevím, jeho knihy se mi teda líbí mnohem víc. Tato knížka mi vůbec, ale vůbec nesedla. Obálku má sice krásnou, včetně úžasného oranžového hřbetu, který se určitě v knihovně dobře vyjímá, ale to je tak všechno. Nic mi nepřinesla, jen depresivní náladu. Za mě tedy víckrát ne. 

Jsem jediná s negativním názorem na Solitaire nebo se najde ještě někdo? 

3 komentáře:

  1. Na tuto knihu se nesmírně těším. Už dlouhou dobu si na ni dělám zálusk, ale pořád jsem se k její četbě nedostala. Četla hodně smíšené recenze, někdo byl z knihy nadšený, jiný z ní byli zklamaní :/
    Díky i za tvůj názor!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem právě taky četla všelijaké názory... a můj se bohužel přidal k těm zklamaným :/ Jsem zvědavá, jaký bude ten tvůj :)

      Vymazat
  2. Jsem hodně na tuto knihu zvědavá. Doufám že si ji přečtu co nejdříve, protože mě zajímá jaký názor budu mít já. Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)