pátek 1. května 2015

S bohy si není radno zahrávat

Autorka: Richelle Mead

Název: Nesmrtelná koruna

Název originálu: The Immortal Crown

Série: Věk X (2. v sérii)

Rok vydání originálu: 2013

Rok vydání v ČR: 2014

Formát: 452 stran, brožovaná

Nakladatelství: Domino

Překlad: Jan Netolička

Anotace:
Justin a Mae nadále plní svou misi, pak ovšem dojde k zásadnímu zlomu v běhu událostí. Jsou přiděleni k delegaci Luciana Darlinga, Justinova starého přítele a zároveň tak trochu protivníka.Společně se vydávají na území Arkádie,nebezpečného souseda RUNA. V tamní společnosti jsou ženy stále majetkem mužů a náboženství a vláda splývají v jedno. Justin, který se sám ještě těžce smiřuje s vlastním bohem,zde objevuje skutečně mocné síly.Mezitím Mae, která jen velmi neochotně hraje roli Justinovy milenky, plní vlastní soukromou misi: hledá svou nevlastní neteř, které se její rodina před lety zřekla a nechala ji unést za hranice. Ani jeden z našich hrdinů si zpočátku nevšimne, že jejich snaha zastavit v Arkádii návrat bohů může být velmi brzy zmařena...

Druhý díl nejnovější série Věk X od mé oblíbené Richelle Mead jsem samozřejmě nemohla nechat bez povšimnutí. První díl Šachovnice bohů jsem bohužel četla už téměř před rokem (recenze tady), což mi trochu ztížilo zajetí se do děje, ale docela brzy jsem se zorientovala. K tomu mi pomohl i glosář pojmů na konci knihy, který vysvětluje některé zvláštnosti světa, který Richelle ve Věku X vytvořila. 

Velmi ráda jsem se opět setkala se všemi svými oblíbenci z předchozí knihy - s Justinem, Mae, Tessou, Cynthií, Lucianem atd. Tentokrát se děj neodehrává pouze v RUNA, ale také v Arkádii, což je jeden ze sousedních států, který by mohl působit potíže. Arkádie totiž na rozdíl od RUNA není tak vyspělá a civilizovaná, ženy stále považuje za méněcenné a poddané mužům. Navíc zde velkou roli hraje náboženství, jehož vliv touží vrchní představitelé Arkádie rozšířit i za hranice. Skupina vyslanců z RUNA včetně Justina a Mae nemá v Arkádii právě jednoduchý úkol - a Mae navíc sleduje ještě jeden vlastní cíl. Kromě toho se oba potýkají se vzájemnými city, které ale nesmí dát najevo. Na jednoho člověka a na jednu knihu je toho poměrně dost, co se musí vyřešit. A Richelle si s tím opět poradila bravurně, nenudila jsem se ani chviličku. 


Kniha je plná akce, napětí, ale najde se zde i pár odlehčených momentů. Vše je tak akorát vyvážené, postavy stejně sympatické jako minule. Přibylo i pár nových, z nichž mě nejvíc zaujal Tessin osobní strážce Rufus, který není tak úplně bez poskvrnky, a reportérka Daphne, která byla celou dobu tak otravná, že jsem měla sto chutí jí zakroutit krkem. Kromě toho všeho autorka nakousla také téma role ženy ve společnosti a obchodování s dětmi. To vše zanesla do svého světa, ale určitě je k zamyšlení, že něco podobného se děje i ve skutečnosti. 

Svou nemalou úlohu v knize opět hrají bohové. Justin i Mae si musí lámat hlavu se svými problémy - Justin s havrany ve své hlavě a Mae s tajemnou jantarovou dýkou, která se podivným způsobem ocitla v jejím vlastnictví a ještě podivnějším způsobem funguje. Otázkou je, jestli oba i nadále vlivu bohů odolají nebo je konečně dostanou na svou stranu. 

Richelle Mead opět dokázala, že je paní spisovatelka. V Nesmrtelné koruně předvedla všechny své spisovatelské schopnosti, protože už se nemůžu dočkat dalšího dílu. Umí stvořit výborný děj, sympatické a zajímavé postavy, nadhodit kontroverzní téma, vymyslet do posledního detailu dokonalý svět budoucnosti a ještě držet čtenáře v napětí až do konce. Do konce, který samozřejmě neskutečně láká na další pokračování... 

Anotace: databazeknih.cz
Obrázek: dominoknihy.cz

3 komentáře:

  1. Ahoj, mohu tě prosím poprosit o tvou adresu k projektu pohlednice ????
    Pošli mi ji prosím na e-mail: katkaska1045@gmail.com
    Díky

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle sérii si plánuju pořídit k Vánocům a moc se na ni těším! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)