neděle 24. května 2015

Královna PCT

Autorka: Cheryl Strayed

Název: Divočina

Originální název: Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail

Rok vydání originálu: 2012

Rok vydání v ČR: 2015

Formát: 400 stran, brožovaná

Nakladatelství: Ikar

Překlad: Saskia Hudecová

Anotace
Pozoruhodně upřímný autobiografický příběh ženy, která se po traumatických událostech rozhodne vyrazit na 1 770 kilometrů dlouhou pěší pouť.
V šestadvaceti letech si Cheryl Strayedová, po smrti své matky a krachu svého manželství, myslela, že přišla o vše. Měla pocit, že již nemá co ztratit a učinila nejimpulzivnější rozhodnutí svého života: odhodlala se sama ujít vysokohorskou trasu Pacific Crest Trail od Mohavské pouště přes celou Kalifornii a Oregon až do státu Washington.
Hrdinka, bez jakýchkoli znalostí o přežití v divoké přírodě, se nevyhne střetnutí s chřestýši a medvědy, překonává úmorná vedra či rekordní sníh. Napínavé vyprávění okořeněné humorem živě zachycuje strach i radost mladé ženy tvrdě si razící cestu k cíli navzdory mizivé šanci na úspěch. Pouť ji téměř dožene k šílenství. 


Dříve než o knize jsem v tomto případě slyšela o filmu. V kině jsem viděla trailer, který mě hodně zaujal, a byla jsem rozhodnutá se na film co nejdříve podívat. Naštěstí mi kamarádka náhodou půjčila nejprve Divočinu v knižní podobě, která mě úplně nadchla. 


Hlavní hrdinkou a zároveň vypravěčkou je Cheryl, která vypráví svůj životní příběh. Smrt matky, závislost na heroinu a rozvod ji donutily přehodnotit své životní postoje a začít znovu. Až posud to může znít jako typický začátek klišoidní knihy, opak je však pravdou. Ano, Cheryl si prošla všemi zmíněnými strastmi, ale rozhodně to z ní neudělalo roztřesenou husu, která se bojí vlastního stínu. Cheryl se rozhodla vydat se na dlouhou pěší túru divočinou severoamerických hor - a to úplně sama - aby si urovnala život a znovu našla sama sebe. 

Od počátku mi byla sympatická. Byla to obyčejná holka s (ne)obyčejnými problémy a nebývalou odvahou. Já bych se nikdy takto nikam sama nevydala - na to jsem moc velký srab. Putovat téměř vylidněnou krajinou, jen s obrovským batohem zvaným Monstrum na zádech, v tlačících botách a s pouhou píšťalkou jako zbraní, to vyžaduje opravdové "koule" - jako o Cheryl prohlásil jeden z trekerů, se kterými se na své cestě potkala. A ty Cheryl skutečně měla. 

Při svém putování se setkala s nepřízní počasí - ať už ji sužovalo úmorné vedro, zrádný sníh nebo nekonečný déšt, s kojoty, medvědy, chřestýši a jinou havětí, s nepříjemnými lidmi (ačkoliv těch příjemných bylo mnohem více), nedostatkem vody, peněz a jednotvárností jídla, a musela řešit věci, nad kterými se běžný smrtelník žijící v civilizaci ani nezamyslí - kde se vyspat, kde se vykoupat, kam jít na záchod, jak se vypořádat s ženskými problémy? 

Své vyprávění o pouti po pacifické hřebenovce Cheryl prokládá vzpomínkami na své dětství, na matku, otce, otčíma i sourozence, na své manželství a nepovedené vztahy. Přesto z ní nikdy není cítit hořkost, naopak vypráví s lehkostí, nadhledem a vtipem. 

Kniha je rozdělena na několik částí a ty pak ještě na další kapitoly. Na začátku knihy najdeme mapu Cheryliny trasy a na konci seznam knih, které cestou přečetla a spálila. Moc se mi líbí také filmová obálka s Reese Witherspoon coby představitelkou hlavní role. V nejbližší době mám v plánu podívat se i na film, i když tuším, že knihu nepřekoná. Vzala mě totiž za srdce, několikrát jsem se s chutí zasmála, párkrát jsem měla slzy na krajíčku a každou stránku jsem si do posledního písmene užila. Cheryl sice ztratila sama sebe, ale dokázala se znovu najít a přitom ještě překonat zdánlivě nepřekonatelné.  

Anotace: databazeknih.cz
Obrázek: data.bux.sk

10 komentářů:

  1. O knize jsem slyšela a moc mě zajímá. Taky se na ni chystám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, doufám že budeš taky tak nadšená jak já :)

      Vymazat
  2. Na Divočinu se těším už dlouho, ale budu muset počkat až bude v knihovně. Už se nemůžu dočkat, jsem ráda, že se ti líbila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně to stojí za to, doufám, že se brzo dočkáš :)

      Vymazat
  3. O této knize jsem zaslechla a ráda bych si ji přečtla. Jsem zvědavá na film na který se kouknu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížka byla skvělá, teď jsem taky zvědavá na film, který prý není tak dobrý, ale stejně se na něho těším :)

      Vymazat
  4. Už jsem o ní slyšela a mám v plánu si jí také přečíst :)


    PS: Právě u mě probíhá GIVEAWAY, budu moc ráda, když se zapojíš!:)
    http://www.lovies47.cz/2015/04/giveaway-03.html

    OdpovědětVymazat
  5. O téhle knize už jsem hodně slyšela :) Námět je neuvěřitelně atraktivní. Snad budu mít možnost si ji přečíst. Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! Právě ten námět mě zaujal na první pohled a čtení jsem si hodně užila :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)