čtvrtek 24. července 2014

Abigail Gibbs - Temná hrdinka 1: Večeře s vampýrem

O čem to je?
Vzrušující paranormální román zasazený v Londýně a zalidněný nezapomenutelnými postavami, mezi nimiž se rozvíjí navzdory okolnostem něco jako láska...  Když Violet Leeová cestou z večírku narazí na okouzlujícího a přitom děsivého vampýra Kaspara Varna, začne tak pro ni nebezpečná dobrodružná cesta, jakou si nedokázala představit ani v nejdivočejších snech. Vzájemná přitažlivost mezi Kasparem a Violet se nedá popřít a zdá se, že nedokážou odolat své touze – ale za jakou cenu?

Jak se mi knížka líbila?
Moc nevím, co si mám o téhle knížce myslet. Bývaly doby, kdy jsem upířiny doslova hltala, a dostala jsem chuť si tohle období zopakovat. Moje volba padla na první díl ze série Temná hrdinka od mladé autorky Abigail Gibbs (1994). Violet je unesena partou krvežíznivých upírů poté, co je na Trafalgarském náměstí v Londýně svědkem vraždy znepřátelené skupiny jiných vampýrů. V čele jejích věznitelů stojí Kaspar, který pochází z vampýrského rodu Varnů a je synem krále a dědicem trůnu. Kaspar s Violet se navzájem nemůžou vystát - ona nenávidí jeho domýšlivost a aroganci a on zas její proříznutý jazyk a jedovaté poznámky. Violet je držena na rodinném sídle Varnley, které obývají i Kasparovi sourozenci a přátelé. V knížce se objevují postavy sympatické i nesympatické a bohužel jsem se až do konce nemohla rozhodnout, do které skupiny mám zařadit Violet a Kaspara. A stejně tak i některé ostatní, třeba Lylu, Fabiana, samotného krále a Violetina otce. 
Violet žije v domnění, že je zajata proto, co viděla na Trafalgaru, ale později se vynořují nové okolnosti, které ukazují, že její setkání s Kasparem možná nebylo dílem náhody. Violet se ocitá ve středu politického dění mezi dimenzemi a snaží se v nové situaci zorientovat. Mezitím se neustále musí potýkat se svým nejasným vztahem ke Kasparovi - cítí k němu přece nenávist, nebo ne? A nejen Kaspar jí dělá starosti, trápí  ji i další. Když člověk žije mezi vampýry, není to prostě jednoduché. 
V mocenských záležitostech vampýrů dochází k významným změnám a důležitou roli hraje jakési Proroctví o příchodu Temných hrdinek. Týká se to nějak Violet nebo může doufat v brzké osvobození svým otcem a v návrat domů? Ve světle nových okolností však Violet nejspíš čeká nelehké rozhodování týkající se jejího budoucího osudu. 
Nedá se popřít, že knížka má šmrnc a dobrý nápad, i když zčásti se může zdát být plná klišé. Ale místy jsem se opravdu bavila a výměna názorů mezi Kasparem a Violet mě několikrát přiměla k výbuchu smíchu nebo alespoň k pobavenému úsměvu. Naopak místy jsem se při čtení skoro nudila a měla jsem tendenci listovat, kolik stran ještě zbývá do konce kapitoly. Ty byly rozdělené na části vyprávěné z pohledu Violet a z pohledu Kaspara. Violet však měla hlavní slovo a mnohem více prostoru v románu patřilo jí. Přesto by podle mě knize neuškodilo, kdyby byla o něco kratší - děj by tak byl dynamičtější a možná by rychleji ubíhal. Večeře s vampýrem obsahovala i několik velkolepých scén - například ples, kterého bych se určitě neodmítla zúčastnit, pokud by ovšem hosty nebyli vampýři toužící po lidské krvi :) Závěrem můžu říct - tato knížka se mi líbila, i když už asi úplně nejsem její cílová věková skupina. Každopádně má knížka krásnou obálku vyvedenou v černobílé s kapkou krvavě rudé. A vzhledem k věku autorky je její první román rozhodně obdivuhodný. Právě vyšla druhá část této série s názvem Temná hrdinka 2: Růže podzimu a i když si ji nekoupím, určitě si počkám, až bude v knihovně a přečtu si ji, protože konec zůstal nedořečený a slibuje zajímavé pokračování. 

Informace
Název originálu: The Dark Heroine: Dinner with a Vampire
Rok vydání: 2013
Formát: 480 stran, brožovaná
Vydal: Knižní klub
Přeložila: Jana Jašová



2 komentáře:

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)