neděle 22. června 2014

Gillian Flynn - Zmizelá

O čem to je?
Zdálo se to jako ideální manželství. Zdání ale může vražedně klamat… Amy Dunneová zmizela v den pátého výročí svatby. Nick, její muž, byl po sérii nalezených důkazů obviněn z vraždy své ženy. Nick prohlašuje, že nic nespáchal, Amyini přátelé a zápisky v jejím deníku tvrdí opak. Kdo má pravdu? Jak ji poznat? A pokud je Nick nevinný, kam se poděla Amy? Psychothriller, který se stal kultem i fenoménem…

Jak se mi knížka líbila?
Na Zmizelou jsem se chystala hodně dlouho. A pak jsem se konečně dočkala dne, kdy byla v knihovně volná. Začetla jsem se... a už knížku nepustila. Prostě musíte číst pořád dál a dál, děj vás nenechá vydechnout. Hlavními hrdiny jsou manželé Nick a Amy, kteří se zpočátku velmi milovali, ale postupem času začalo jejich manželství upadat a měnit se ve věčný boj kdo s koho. A pak najednou Amy v den jejich 5. výročí svatby zmizí z domu. Dveře jsou dokořán, obývací pokoj nese stopy zápasu a z podlahy v kuchyni někdo setřel obrovskou kaluž krve. Všechny nalezené důkazy ukazují na Nicka. Ten se ale pořád brání, že je nevinný. Kde je tedy pravda? 
Příběh je rozdělen na 3 části, což je ale podle mě trochu nešťastné, protože názvy jednotlivých oddílů napovídají, co se v ději stane. Střídá se vyprávění z pohledu Nicka a Amy, v jejím případě zpočátku ve formě deníkových záznamů od doby seznámení s Nickem až téměř po den zmizení. Se zatajeným dechem jsem sledovala nové a nové zvraty v ději. Když už si myslíte, že jste přišli na to, co se vlastně doopravdy stalo, na další stránce zjistíte, že je to úplně jinak. Je to geniální, je to zvrácené a já jsem nestačila žasnout nad Amyinými myšlenkovými pochody. Stejně tak mě ale fascinoval Nick, jak se snažil neobratně vyrovnat se stále novými problémy vyplouvajícími na povrch. Zpočátku jsem se nemohla rozhodnout, komu mám na tomto manželském bojovém poli fandit, a když už jsem si myslela, že vím, na čí jsem straně, přišel závěr, který mě vrátil do výchozí pozice. 
V ději vystupují i další postavy, které jsou pro děj docela zásadní - Nickovo dvojče Margo, Amyini rodiče, vyšetřující policisté, Nickův právník. Hlavní kostru ale tvoří vztah Amy a Nicka, který ukazuje, kam až jsou lidé schopni zajít, aby dosáhli svého. Mrazilo mě v zádech, když jsem si uvědomila, jak si můžou partneři ubližovat. A že psychické ubližování je někdy horší než to fyzické. A jak se dá někým manipulovat.
Po přečtení tohoto vynikajícího psychothrilleru můžu říct jediné: WOW. 

Pro a proti
+ výborně propracované charaktery obou hlavních hrdinů
+ geniálně promyšlený děj, který má spád a postupně nabírá na obrátkách - od poklidného počátku po ohromující vyvrcholení, o kterém nevíte, co si máte myslet
+ Gillian Flynn je skvělá vypravěčka s bohatou slovní zásobou
+ nikdy nevíte, na čem jste, to se mi taky hodně líbilo - nemám ráda předvídatelné knihy
+ těch 520 stran uplyne, ani nevíte jak
+ už letos na podzim se chystá filmové zpracování

- jediným minusem pro mě bylo rozdělení knihy na oddíly, jak už jsem psala výše

Gillian Flynn je prostě mistr ve svém oboru a já se jdu hned vrhnout na její další thriller Temné kouty. Ale ne doslova hned - až trochu vstřebám Zmizelou, protože to byla vážně silná káva. 

Informace
Název originálu: Gone Girl
Rok vydání: 2013
Formát: 528 stran, vázaná s přebalem
Překlad: Drahomíra Michnová
Vydal: Knižní klub

2 komentáře:

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)