čtvrtek 12. března 2015

Knihovnuji, knihovnuješ, knihovnujeme

Chodíte do knihovny? 
Dnešní článek bych ráda věnovala takovému zamyšlení nad tématem knihoven. Já navštěvuji knihovnu odmala, snad od té doby, co jsem se naučila číst. Jako úplně první jsem si sem tam půjčila nějakou tu dětskou knížku ve školní knihovně, začala jsem tuším hned v první nebo ve druhé třídě. Pak nás se ségrou mamka přihlásila i do městské knihovny, a tím začaly mé pravidelné čtvrteční návštěvy "velké" knihovny. Ségra nikdy neměla takový vztah ke čtení jako já, občas si něco půjčila, ale postupem času přestala do knihovny chodit úplně. Takže jsem sestřičku vyměnila za kamarádku, se kterou mé každotýdenní návštěvy knihovny pokračovaly. 

Jak jsme rostly, z dětského oddělení jsme přešly do oddělení pro mládež a ještě později konečně do oddělení pro dospělé. Ještě teď si vzpomínám, jak jsem si připadala důležitě, že už si konečně můžu půjčovat knížky pro dospěláky :D Do knihovny jsem chodila většinou nahodile, když jsem neměla co číst, když jsem potřebovala něco do školy nebo když jsem v knihkupectví uviděla zajímavou knížku. Vždycky jsem se mezi regály plnými knih cítila skvěle, jako by se mi otevíral svět netušených možností. Většinou jsem hltala beletrii, ale občas i nějakou tu populárně-naučnou knihu. 

Takhle to vypadá ve zlínské knihovně po přesunu do modernějších prostor.

S nástupem na vysokou se pro mě rozšířily možnosti návštěv knihovny. Kromě naší krajské zlínské knihovny a její obvodní pobočky jsem začala chodit i do školní knihovny na filozofické fakultě MU, ale to spíše z povinnosti a nutnosti, když jsem potřebovala sehnat literaturu k seminární práci nebo referátu. Ale občas ani tam nebylo vše potřebné, tak jsem na seznam svých knihoven přidala ještě Moravskou zemskou knihovnu v Brně. Lépe řečeno její německou a rakouskou knihovnu, které mě nejednou zachránily, jelikož jedině zde jsem vždy sehnala vše, co jsem potřebovala do školy. Ale nejen ke školním účelům je zahraniční knihovna MZK dobrá, obsahuje i nepřeberné množství "normálních" knih. Ale o tom zase někdy jindy. 

Moravská zemská knihovna v Brně

Když to vezmu kolem a kolem, do knihovny chodím už skoro 20 let. Zní to docela vtipně, ale je to tak. Knihovna je pro mě coby (zatím ještě) chudou studentku hlavním zdrojem a přísunem četby. Strašně se těším, až budu konečně vydělávat a kupovat si více knih domů, ale zatím ještě musím spoléhat hlavně na knihovnu. Naštěstí je naše knihovna dost dobře vybavená a poslední dobou se mi zdá, že i celkem rychle dokupuje knižní novinky. Proto vždycky moje návraty z knihovny vypadají, jako bych vyloupila knihkupectví :D Nikdy se mi nestane, že bych nenašla žádnou knihu, která by mě nezaujala, vždy si něco odnesu. Navíc máme moc milé a ochotné knihovnice, se kterými je vždy radost si popovídat nejen o knížkách.

Knihovna FF MU Brno

A proč vlastně tento článek vznikl? Hrozně by mě zajímalo, jak to máte s návštěvami knihovny vy. Ostatní knižní blogeři. Jak tak sleduji různé knižní blogy, většinou mi připadá, že čtete ze svých vlastních zdrojů. Samozřejmě je mi jasné, že mnohým z vás chodí recenzní výtisky, že si sami kupujete knihy, ale chodíte i do knihovny? Nebo spoléháte sami na sebe? Já nové knížky samozřejmě miluji, ale zatím za ně moc neutrácím. Knížky dostávám na každé narozeniny, Vánoce nebo zvláštní příležitosti, občas si i sama nějakou koupím, ale určitě by mi to nestačilo na psaní recenzí. Miluji vůni nových knih, a to je to, co mi na půjčených knihách vadí - že už nevoní. Ale uklidňuji se, že hlavní je přece obsah. Přesto chodím do knihovny moc ráda, vždycky se těším, co tam toho dne objevím za poklad. A když objevím něco opravdu dobrého, je to pro mě jako malé Vánoce :)

Napište mi, jak to máte vy. Chodíte do knihovny často a rádi? Nebo naopak vůbec? Jaká je vaše knihovna? 

12 komentářů:

  1. Knihovny navštěvuji hodně často, nejčastěji naši malou, ale krásně renovovanou městskou, jelikož se nachází přímo vedle mé školy - což se vždy hodí ne? Jinak, když jsem poprvé zavítala do zlínské knihovny, byla jsem v sedmém nebi. Ta rozloha, tolik knih na jednom místě! V brněnské jsem nikdy nebyla, ale třeba, někdy dostanu příležitost :) Závěrem chci říct, že jsem ráda, že si napsala tento článek, myslím, že ukazuje na to, že nemusíte mít moc peněz a přesto budete mít stejný požitek ze čtení, stejně tak jako ti, kteří si knihu koupí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za obsáhlý a milý komentář :) Musím se přiznat, že mě se zezačátku v nové knihovně vůbec nelíbilo, ta stará měla své kouzlo, ale pak jsem si zvykla, a teď už tam chodím ráda :) A kdybych já měla knihovnu hned vedle školy, byla bych tam asi každý den :D

      Vymazat
  2. Já jsem v knihovně pečená vařená :) Ale chodím jen do té naší malé městské. I když je u nás jediná a je opravdu malá oproti těmhle velkým, téměř vždy tam knížky seženu a pokud náhodou nějakou nemají, stačí se zmínit a oni ji hned pořídí ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám taky radši naši malou obvodní pobočku, v těch velkých si připadám tak trochu ztracená a nemají takové kouzlo :) Tak to je fajn, že si můžete říct, co byste si rádi přečetli ;-)

      Vymazat
  3. Já do knihovny taky chodím :-D Ale většinou tak za měsíc za dva. Vždy mi déle trvá, až všechno přečtu :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to taky trvá déle, ale vždycky když jdu něco vrátit, něco dalšího i dopůjčím, takže mám pořád doma takové hromady knih, je to začarovaný kruh :D

      Vymazat
  4. Do knihovny CHodím s velkým CH :D Dokonce jsem o tom sama psala článek - cítím se tam čím dál lépe... Teď nám zřídili úplně novou pobočku a je krááásná :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se tam taky cítím dobře :) Půjdu si tvůj článek najít a přečíst ;-)

      Vymazat
  5. V knihovně jsem jako doma :) Dokonce se musím přiznat, že chodím rovnou do dvou knihoven, a ještě k tomu můžu připočítám tu univerzitní..Naše městská knihovna je skvěle vybavená, vždycky v ní najdu knížku, kterou si chci přečíst. Nikdy neodcházím s prázdnou :) Spíš naopak- občas mám pocit, že při odchodu z knihovny vypadám, jako kdybych ji právě vyloupila...:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem na tom stejně, taky si vždycky připadám jak křeček, kolik toho nesu :D

      Vymazat
  6. Na tie pocity, keď som z detského oddelenia mohla začať chodiť do dospeláckeho si pamätám :D. V knižnici som strávila veľa času, na základnej i na gymnáziu a neskôr na vysokej. Dnes už nemám kartičku ani do jednej, ako prišli prvé lepšie brigády, začala som si knihy kupovať a mám skvelý pocit, že môžem autorov aspoň trošku podporiť. Okrem toho neexistuje sviatok, kedy by som aspoň jednu knihu nedostala. Doma už mám vlastnú knižnicu a tak mi to vyhovuje, ale v študentských časoch mala mestská i univerzitná knižnica veľmi dôležité miesto v mojom živote :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už se taky hrozně těším, až si začnu pořádně vydělávat a budu mít víc peněz na knížky :) Sem tam si sice samozřejmě nějakou koupím, ale není to v takovém množství, jak by se mi líbilo :D Ale počítám, že i potom budu chodit do knihovny, sice to není tak super, jako mít svou vlastní voňavou knížku doma, ale asi by mi to nedalo přestat chodit :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)