neděle 15. února 2015

Film tip: Padesát odstínů šedi

Dneska konečně nastal ten slavný den, kdy jsem i já zhlédla dlouho očekávaný film Padesát odstínů šedi. který měl u nás před pár dny premiéru. Film byl natočený podle knižní předlohy, jež rozdělila fanoušky na dva tábory - jedni knihu milují a druzí nenávidí. Já patřím k té první skupině a nestydím se za to :D Ale pojďme se podívat na mé dojmy z filmu. 


Počítala jsem s tím, že kino bude plné ženských, ale kupodivu většina návštěvníků přišla v páru, což mě mile překvapilo, protože jsem myslela, že muži tento fenomén spíše odsuzují. Je ale možné, že byli donuceni svými drahými polovičkami na film jít :) 

Bez zbytečných úvodů jsme vhozeni do děje, stejně jako v knize: Anastasia se setkává s Christianem u něj v kanceláři za účelem získání rozhovoru místo své nemocné kamarádky. Musím se přiznat, že původně se mi výběr herců moc nelíbil, ale hned v prvních scénách jsem změnila názor. Jak Christian (Jamie Dornan), tak Anastasia (Dakota Johnson), se do svých rolí dokonale vžili a hodili. Vedlejší role byly v tomto filmu opravdu vedlejší, takže je ani nebudu rozebírat. Jamie jako chladný a kontrolou posedlý bohatý bussinesman byl prostě dokonalý. I když by se mohlo zdát, že se slovně až tak moc neprojevil, jeho pohledy, gesta, pohyby mluvily za vše. Dakota alias nevinná studentka anglické literatury byla taktéž skvělá. Dokázala vyjádřit vše, co dělá Anastasii Anastasií - a světe div se, dokonce i bez vnitřní bohyně, která mě v knize děsně iritovala :D Takže výběr herců do hlavních rolí chválím, oba byli více než dobří. 


Další věcí, která mě na filmu okouzlila, byly interiéry i exteriéry, kde se děj odehrával. Ať už to byla Christianova kancelář, jeho luxusní byt, Anastasiin skromný pokojík, a hlavně Christianova herna, vše bylo tak, jak jsem si představovala při čtení. Ehm, až na tu hernu, protože v Christianových oblíbených praktikách opravdu nejsem sběhlá :D Ale vypadalo to, že tam je asi vše, co by mělo být. Až to působilo trochu děsivě :P Hrozně se mi líbily i kostýmy - krásně vybrané oblečení, které se k oběma postavám výborně hodilo. 


Celou atmosféru filmu skvěle doplňovala krásná hudba. Jednotlivé písničky skvěle pasovaly ke scénám, ke kterým byly přiřazené. Obzvlášť se mě dotkla scéna, kdy Anastasia letí s Christianem jeho helikoptérou - ta byla zkrátka nádherná, ale rozhodně ne jediná :) 

Poslouchám pořád dokola... <3 

Kniha je samozřejmě označována jako erotický román, čehož se drží i film, ale podle mě tam bylo mnohem víc romantiky, mé holčičí srdíčko se v duchu tetelilo radostí. Byla jsem zvědavá, jak se tvůrci poperou s oněmi poněkud drsnějšími zálibami pana Greye a zvládli to na jedničku. Erotické scény byly natočeny decentně a vkusně, přestože nahoty si užijeme dostatečně (samozřejmě hlavně ze strany Anastasie, my ženy jsme byly malinko ošizené :D). Nebylo to nijak drsné, nic, co bychom neviděli už třeba dejme tomu v První republice nebo Tudorovcích, kde se taky nijak neostýchali. Christianova dominantní stránka byla spíše naznačena a ztvárněna skvěle. A Aniny reakce na jeho metody mě dostaly. Dakota do nich vložila tolik emocí, že mě to úplně rozhodilo. A ten konec... ten konec mě přímo rozdrtil, i když jsem věděla, jak to skončí. Byla to síla, už teď se nemůžu dočkat dalšího dílu. 


Za mě má film Padesát odstínů šedi jeden veliký palec nahoru, myslím, že se hodně povedl, možná se mi líbil dokonce o něco víc než kniha :) Pokud váháte, jestli se vypravit do kina, zkuste to. Už kvůli Jamiemu, ten za to rozhodně stojí!

2 komentáře:

  1. Skvělá filmová recenze :) Na Fifty Shades se také chystám jít do kina:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Snad se ti bude film taky líbit tak jako mně :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)