sobota 27. února 2016

Recenze: Grey

* E. L. James
* Grey (Grey)
* 560 stran, hardback s přebalem
* XYZ, 2016

Anotace:
Život Christiana Greye je čistý, disciplinovaný, plně pod kontrolou, plný bohatství a… naprosto prázdný. Až do dne, kdy do jeho života vstoupí Anastasia Steele. Snaží se na ni zapomenout, vytěsnit ji, ale místo toho ho strhne bouře emocí, kterou nedokáže pochopit a které nedokáže odolat. Dá mu Ana zapomenout na hrůzy dětství, které Christiana pronásledují každou noc? Nebo ho jeho temné sexuální touhy a snaha kontrolovat vše včetně téhle dívky donutí zničit křehkou naději, kterou mu Ana nabízí?

Už tomu bude pár let, co svět obletělo šílenství jménem Padesát odstínů šedi. Ani mně se nevyhnulo, všechny tři díly jsem zhltla během pár dní, ten poslední jsem měla dokonce dlouho předobjednaný. Nepovažuji se za nějakou extra zarytou fanynku této série, ale i přes velké množství odpůrců můžu říct, že má něco do sebe. V době, kdy se objevila, bylo v knižním světě něco takového nepřípustné, šokující a originální. Obdivuji odvahu autorky, že se nebála jít s kůží na trh. Na rovinu tady přiznávám, že já mám Fifty shades ráda - klidně mě ukamenujte :) Vím, že to není žádná vysoká literatura, ale na odreagování a zasnění - proč ne. 

Proto mě nemohla minout novinka letošního února, a to kniha Grey. V podstatě vlastně převyprávěný první díl této série z pohledu nikoliv Anastasie, ale Christiana. Autorka sama hned ve věnování zdůrazňuje, že tento díl napsala na přání čtenářů, kteří ji o něj prosili a prosili. Proto podotýkám, že kdo nechce, vůbec si tohoto jejího kroku nemusí všímat. Ať se mu klidně vyhne obloukem. Já jsem si Greye koupila a nestydím se za to :)

A jak se mi knížka líbila? Děj tady vyprávět nebudu, protože si myslím, že je známý i těm, kteří tuto sérii nečetli. Byla jsem zvědavá, jak se E.L. James popere s mužským pohledem na věc. A musím říct, že mě tento její počin bavil mnohem víc než ten z pohledu Anastasie. Mužské myšlení myslím autorka vystihla vcelku dobře a navíc nás čtenáře neotravovala na každé stránce Anina vnitřní bohyně, která mi ve všech třech dílech neuvěřitelně lezla na nervy. Christianovo vyprávění je proloženo akorát jeho sny - lépe řečeno jeho nočními můrami - které nám zas o něco víc přiblíží jeho dětství, i když na můj vkus tam toho klidně mohlo být vysvětleno ještě víc. Škoda jen, že velkou část knihy tvoří maily, které si Christian s Anou posílají a které už jsme jednou četli. Ale chápu, že tam musí být třeba pro ty, kdo se s prvním dílem Padesát odstínů šedi třeba nesetkali.

Christian je v podstatě parchant. který si je vědom svého bohatství a přitažlivého vzhledu a využívá je pro to, aby získal, co chce. V tomto případě chudinku naivní studentku literatury Anastasii Steeleovou. Ani v předchozích dílech, ani v Greyovi jsem ovšem nepochopila, co na ní Christian vidí. A když ji popisoval jako duchaplnou, skoro mě to až pobavilo. Ana je totiž cokoliv, jen ne duchaplná. Teď to vypadá, že si odporuji, ale je to Christian a ne Ana, kdo mě na této erotické sérii bavil a baví. 

Příběh plynul svižně, Christianovo líčení je stručnější, věcnější a taky vtipnější. I popisy jednotlivých erotických scén byly zajímavější, pokud se to tak dá říct. I když ke konci už mě taky malinko začínaly nudit, protože byly až moc dokonalé na to, že Ana byla vlastně čerstvě "zaučená". Ale Grey je vlastně taková pohádka a v pohádkách bývá většinou vše dokonalé, až na pár zádrhelů, které se ovšem časem určitě vyřeší. Tohle schéma najdeme i zde. To jsem ale od této knížky očekávala, šla jsem do čtení s tím, že vypnu, pobavím se a odreaguji a to se mi splnilo. Pokud jste fanynkami (nebo snad fanoušky?) této série, s klidným srdcem do této knížky jděte, možná se vám tak jako mně bude líbit víc než původní verze v Anině podání.  

3 komentáře:

  1. Já ještě nečetla ani Fifty shades, ale možná proto by mě tohle mohlo bavit trochu víc - jestli je to úplně stejný, akorát z pohledu někoho trochu chytřejšího, proč ne. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako já bych se vůbec nezlobila, kdyby byla celá původní trilogie psaná z pohledu Christiana a ne Anastasie :P

      Vymazat
  2. Já jsem 50 odstínů šedi nečetla, ale doma mám právě Greye. Je to jedna bichle místo 3 :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)