neděle 17. ledna 2016

Recenze: Zázračný úklid

* Marie Kondo
* Zázračný úklid - Pořádek jednou provždy (The Life-Changing Magic of Tydying)
* 192 stran, hardback
* Knižní klub, 2015

Anotace:
Poznejte originální umění, díky němuž se spolehlivě zbavíte nepořádku a náležitě si uspořádáte věci. Tato přesvědčivá knížka se právem stala ohromným bestsellerem po celém světě a vyšvihla se na první místo žebříčku New York Times. Proměňte svůj domov pomocí autorčiny inspirativní metody v trvale uklizené prostředí: klíčem je vypořádat se s domácností ve správném pořadí, ponechat si jen to, co opravdu milujete, a udělat vše rychle. Změníte tak svůj život – získáte větší sebejistotu, budete úspěšnější a možná i konečně zatočíte s přebytečnými kily. A především načerpáte energii k tomu, abyste žili podle svých představ. 

Knížka Zázračný úklid se objevila v knihkupectvích někdy ke konci roku 2015 a ihned mě zaujala svou anotací i obálkou, která vypadá... no, uklizeně. Protože jsem člověk, který neustále bojuje s přemírou věcí (řekněme si to na rovinu - jsem kramář a je mi líto cokoliv vyhodit :D), byl tento titul něco přesně pro mě. A po přečtení musím říct, že mě knížka v mých očekáváních vůbec nezklamala - ba právě naopak, jsem z ní nadšená. 

Autorkou je Japonka Marie Kondo, která se od útlého věku zabývá uklízením a ukládáním věcí, jak sama popisuje v úvodu. Ten mi přišel trošičku zdlouhavý, v podstatě jako reklama na Mariinu agenturu, která pomáhá lidem naučit se uklízet. Ale pak konečně nastoupily na scénu konkrétní tipy a rady a to už byl úplně jiný level. Marie čtenářům radí, jak s úklidem vůbec začít, co je nejdůležitější a jaký má uklizený dům či byt vliv na kvalitu života. Kniha je rozdělena do několika kapitol, z nichž každá se věnuje jiné podkategorii, ale nejzákladnější poselství knihy je - vyhodit všechny nepotřebné věci. Když tohle dokážeme, zbytek už je v podstatě nesmírně jednoduchý. A opravdu to na mě tak působilo. 

Sama o sobě uklízím nerada. Nevadí mi každotýdenní úklid, jako je vytírání prachu, vysávání atd. Ale jakmile se mám vrhnout na šuplíky a skříně, strašně se mi do toho nechce. Ale po dočtení Zázračného úklidu jsem pocítila - světe, div se - chuť hned se do toho pustit! A taky jsem to udělala. Podle metody KonMari (jak Marie svou metodu pojmenovala) jsem se pustila nejdříve do třídění oblečení, které nenosím. A musím říct, že se mně i mé skříni opravdu nesmírně ulevilo. Sice jsem nezvládla celý úklid provést naráz, jak Marie taky radí, ale chuť pokračovat mě neopustila. Budu pokračovat další kategorií z jejího seznamu a věřím, že se mi opět o něco ulehčí. A tak to má být. Dosud jsem si moc neuvědomovala, jaký má můj pokoj vliv na celý můj život. Dřív jsem byla nešťastná a nespokojená, když jsem se dívala na ty hromady věcí, které se tyčily kolem mě, ale nedokázala jsem se s nimi rozloučit, ačkoliv mi na nic nebyly. Ale dnes se mi dýchá o hodně volněji a cítím se mnohem lépe. 

Samozřejmě ne všechny rady jsou použitelné a aplikovatelné u nás, protože přece jen je Japonsko úplně jiná kultura, ale na druhou stranu - při čtení jsem se hodně často cítila, jako by Marie psala přímo o mě. Díky ní a její knize jsem se konečně dokázala podívat pravdě do očí a zjistit, že spoustu věcí, které doma schraňuji, vlastně vůbec nepoužívám. Proto tuhle knížku z vlastní zkušenosti doporučuju všem, kdo mají podobný problém jako já, ale klidně i ostatním. Třeba se po pořádném úklidu budete cítit ještě spokojeněji než doposud :)

4 komentáře:

  1. Také si plánuji knihu přečíst. Já tedy i upřímně bojuji s tím, že mám vcelku malý prostor v pokoji, tak uvidím, jestli mi kniha nějak pomůže.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědavá, jestli ti přijde užitečná, mně to opravdu pomohlo a nakoplo ke změně :)

      Vymazat
  2. Pre mňa bola toto jedna z najzbytočnejších kníh, aké som minulý rok prečítala. Popravde mi nejde do hlavy, čo na nej všetci vidia, keď iba na viac ako 200 stranách popísala niečo tak absolútne jasné, čo ženské magazíny dokážu zdôrazniť v jednom dvojstranovom článku aj s obrázkami a reklamou :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi jasné, že všechny ty rady by se daly smrsknout na dvě strany do časopisu, ale mně se právě líbila ta forma knihy, že jsem si to všechno přečetla pohromadě a uceleně a zamyslela se nad tím - nad časopisem většinou moc nepřemýšlím tak jak nad knihou :) Ale určitě to není zázrak pro každého, to chápu :D

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)