středa 27. ledna 2016

Recenze: Střežená zóna

* Matthew Reilly
* Střežená zóna (The Great Zoo of China)
* 344 stran, hardback s přebalem
* Alpress, 2015

Anotace:
Číňané objevili dračí vejce miliony let ukrytá pod zemí. Tajně začnou budovat hypermoderní dračí ZOO a těsně před otevřením sezvou zahraniční vědce i novináře. Ti mají ohromující úspěch zvěstovat celému světu. Skupinka cizinců však zjistí, že dračí safari není tak bezpečné, jak ho čínská vláda chce prezentovat. Pak se rozpoutá peklo…


Práce v knihkupectví má jednu výhodu. Při přijímání a roznášení zboží po prodejně se mi do ruky dostanou i knížky, kterých bych si jinak ani nevšimla. A třeba v případě Střežené zóny by to byla škoda, protože bych přišla o napínavé a akční čtení, které mě rozhodně nenechalo chladnou. 


Normálně bych po Střežené zóně nesáhla, protože obálka mě na první pohled vůbec nezaujala a určitě mohla vypadat jinak, aby lépe vystihla podstatu příběhu. Ten má rozhodně originální námět. Samozřejmě mnoha lidem může připomínat Jurský park, ve kterém jsou dinosauři vyměněni za draky, ale já si vůbec nestěžuju, protože se mi celý ten nápad a myšlenka moc líbí. Draky mám ráda a bylo fajn přečíst si o nich i v jiném žánru než fantasy. 

Téměř celá zápletka už je vyzrazena v anotaci, proto se nebudu k ději moc vyjadřovat. Hlavní hrdinkou je herpetoložka CJ Cameronová, odbornice na krokodýly a velké plazy. Bohužel mi nebyla příliš sympatická, protože byla jen těžko uvěřitelná. V klíčových situacích se chovala naprosto klidně a odvážně, podnikala akční kousky jako elitně vycvičený voják a to mi k ní prostě nesedělo. Celou dobu mě taky strašně iritovalo vyjádření "dívka", přestože hned v úvodu se dozvídáme, že je jí 36 let. Ale budiž, to může být překladem. Horší opravdu byly její dokonalé vlastnosti a klišoidní osobní příběh. S dalšími postavami už jsem takový problém neměla, sedli mi vcelku všichni, ale vysloveného favorita jsem mezi nimi neměla. Snad jen Lucky, tu jsem si oblíbila od prvního okamžiku, kdy se v ději objevila. 

A teď k samotnému příběhu. Je rozdělen do několika kapitol, z nichž každá je uvedená citátem vztahujícím se k dané kapitole, což se mi dost líbilo. Stejně tak různé doprovodné mapky a schémata, které dokreslovaly dané situace a pomohly čtenáři lépe se orientovat v textu a představit si, co měl autor přesně na mysli. I akční a děsivé situace byly výborně popsány, jen mi později přišlo, že už se hodně začaly opakovat a podobat jedna druhé. Násilí a krve bylo v knize tak akorát, odpovídalo to situaci, už jsem četla horší. Autor měl výborně promyšlenou hierarchii a život draků, to skutečně oceňuji, tyto pasáže o jejich životě mě bavily asi nejvíc. 

Když to shrnu, kniha byla akční, napínavá, svižná a dynamická, Pozornost jsem malinko začala ztrácet až ke konci, když už přibylo opakujících se scén. Taky mi trochu vadilo, že hlavní hrdinka vždy jako nějakým zázrakem vyvázla skoro bez zranění. Konec byl sice poněkud klišé, ale docela se mi líbil. Střežená zóna byla moje první kniha od Matthewa Reillyho a určitě ne poslední. Četla jsem názory od jeho pravidelných čtenářů, že tato kniha byla slabší a vymyká se jeho standardu, o to víc jsem zvědavá na ty ostatní. Knížku bych doporučila každému, kdo si chce nenáročně odpočinout, ale přesto nehledá vysloveně vymývárnu mozku. Bonusem této knihy je totiž i několik zajímavých informací o krokodýlech a o tom, jak to v Číně chodí. 

1 komentář:

  1. Moc pěkná recenze! :)
    Já knihu asi číst nebudu,protože by na mě byla moc akční,ale věřím,že se najdou její oblíbenci :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)