neděle 24. ledna 2016

Moje dojmy z Lídy Baarové

Krásný nedělní večer všem,
doufám, že jste si užili víkend aspoň tak jako já. Včera dopoledne jsme sice v knihkupectví dodělávaly inventuru, ale večer jsem se pak odměnila návštěvou kina. Asi většina z vás zaregistrovala velký boom kolem filmu Lída Baarová, který šel ve čtvrtek do kin. Já jsme se na tento film chystala a těšila už dlouho, takže jsme se včera domluvily s kamarádkama a udělaly jsme si takovou dámskou jízdu, která byla skvělá včetně filmu, coly a popcornu :)


Na film jsem šla s tím, že jsem o Lídě Baarové moc nevěděla, pouze to, co jsem pochytila z traileru. Ale s klidným srdcem můžu říct, že mě děj úplně pohltil. Na začátku se setkáme s mladičkou Lídou Baarovou v podání krásné Táni Pauhofové, která právě dostala pozvání na kamerové zkoušky do Berlína, kde získá velkou roli po boku německé filmové star Gustava Frölicha, kterého hraje Gedeon Burkhard (mimochodem můj velký oblíbenec od dob Komisaře Rexe, kterého jsem v dětství hodně žrala :)). Lída a Gustav prožívají velkou lásku, oba jsou na vrcholu své kariéry, ale pak se vztah mezi nimi pokazí, když vstoupí do hry říšský ministr Goebbels, Lídina druhá osudová láska. Goebbelse hraje Karl Markovics, u nás známý jako Stockinger také z Komisaře Rexe. 

V průběhu filmu sledujeme Lídiny vzestupy i pády, její setkání s Hitlerem (Pavel Kříž), obvinění z kolaborace s nacisty, její uvěznění, tvrdé výslechy i nejednu tragédii v rodině. Film je vyprávěn formou rozhovoru se starou Lídou Baarovou, která svůj život dožila v osamění v Salcburku. Mladá studentka s ní dělá rozhovor a Lída prostřednictvím vzpomínek rekapituluje svůj život. 

Pro mě byl film hodně emotivní, některé scény byly dojemné, některé drsné, některé vtipné a z plátna jsem nespustila oči ani na okamžik. I herecké obsazení bylo podle mě výborné, kromě již zmíněných ve filmu účinkují také třeba Simona Stašová, Lenka Vlasáková, Michal Dlouhý, Jiří Mádl a další. Líbily se mi i krásné kostýmy a účesy, úplně jsem se ponořila do té doby. Jediné, co mě malinko mrzelo, bylo, že film nepůsobil úplně autenticky z hlediska řeči. Myslela jsem, že uslyším víc němčiny, ale na druhou stranu je mi jasné, že pro české publikum je schůdnější film nechat (nebo nadabovat) v češtině. Překvapilo mě, že má na Československé filmové databázi film tak nízké hodnocení a nepříliš lichotivé komentáře. Ale já nejsem filmový kritik, jsem laik a běžný divák, a jako taková říkám, že se mi Lída Baarová hodně líbila, bavila jsem se od začátku až do konce, a dostala jsem ještě víc, než jsem očekávala, takže za sebe film s klidným srdcem doporučuji :)





2 komentáře:

  1. Na tenhle film si asi zajdu, jsem na něj fakt zvědavá. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zajdi, já půjdu taky ještě jednou s mamkou :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)