čtvrtek 14. ledna 2016

15 NEJ za rok 2015

Je tady polovina ledna a to je ideální doba na shrnutí předchozího roku. Proto bych vám ráda představila své NEJ knihy za rok 2015. Celkem jsem přečetla 107 (knihy počítám vždy od Vánoc, kdy Ježíšek naděluje nové. Pokud bych to brala poctivě od ledna, bylo by to 104 knih). Pro srovnání - loni jsem přečetla 95 knih. Mám z toho velkou radost, protože s takovým číslem jsem ani nepočítala. Myslela jsem, že hodně času mi sebere psaní diplomky, učení se na státnice a brigády, ale očividně se na příjemně strávené chvilky čas najde vždycky :) A teď už pojďme na výběr vítězů několika kategorií.

NEJLEPŠÍ - Květy z půdy (Virginia C. Andrews)
O první místo v této kategorii bojovaly hned tři knihy, a to Cizinka od Diany Gabaldon, Nejtemnější hodina od Barbary Erskine a Květy z půdy, které se nakonec staly vítězem. K tomu snad ani není co dodávat. Ze všech stran vychvalovaná kniha, více si můžete přečíst v mé recenzi. Díky této knize se Virginia C. Andrews stala jednou z mých oblíbených autorek, momentálně dočítám její další sérii Landryovi a není o nic horší než Květy z půdy. Tahle dáma prostě umí psát. 

NEJHORŠÍ - Dokonalá chuť aneb Jak sníst svého manžela (Natalie Young)
Nevím, jestli sem tuhle knížku vůbec můžu zařadit, protože jsem ji ani nedočetla do konce, ale přesto. Po pár stránkách se mi udělalo zle, snažila jsem se, ale prostě to nešlo. Bylo to nechutné a zvrácené a už nikdy tuhle knížku neotevřu. Až na povedenou a originální obálku a celé zpracování knihy to byl hnus.

NEJROMANTIČTĚJŠÍ - Fangirl (Rainbow Rowell)
Recenzi jsem sice nenapsala, ale Fangirl mě okouzlila. Jako bych se v hlavní hrdince našla - až na to, že nepíšu fanfikce. Opravdu povedená knížka, ráda se k ní vrátím.

NEJSMUTNĚJŠÍ - Než jsem tě poznala (Jojo Moyes)
I když jsem od začátku tušila, jak to dopadne, stejně jsem závěr obrečela. Pokud máte rádi srdceryvné scény a romantiku až na půdu, tohle by pro vás mohlo být to pravé.

NEJVTIPNĚJŠÍ - Poslední aristokratka (Evžen Boček)
Zná ji snad každý, a každému, kdo ji četl, se líbila. Doporučuji všem na potkání, fakt se zasmějete.


NEJNAPÍNAVĚJŠÍ - Labyrint: Útěk (James Dashner)
Pro někoho kniha možná průměrná, pro mě skvělá. I když další díly až tak povedené nejsou, první díl byl výborný, byla jsem napjatá na každé stránce. Psala jsem i recenzi.

NEJDRSNĚJŠÍ - Marťan (Andy Weir)
Kniha nejdrsnější ani ne tak dějem, jako prostředím. Když si představím, že bych zůstala uvězněná na Marsu, bez jídla a možnosti dostat se domů... brr, je to vážně děsivá představa. Moje recenze: http://denik-jedne-knihomolky.blogspot.cz/2015/07/mars-je-jeho-domovem.html.

NEJDĚSIVĚJŠÍ - Temné šílenství (Wulf Dorn)
Hlavním tématem je zde stalking, který mě děsí sám o sobě, proto v této kategorii vítězí právě Temné šílenství. Trochu více o knize najdete zde.

NEJNUDNĚJŠÍ - Solitaire (Alice Oseman)
Tak tohle byl opravdu přešlap, nebavil mě příběh, který snad ani žádný nebyl, hlavní hrdinka mi lezla na nervy, podle mě se Solitaire opravdu nepovedl. Recenze zde.

NEJORIGINÁLNĚJŠÍ - Golema a džin v New Yorku (Helene Wecker)
Povedená fantasy kniha o dvou neobvyklých nadpřirozených bytostech zasazená do New Yorku 20. století, hodně se mi líbila, recenze tady.


NEJTLUSTŠÍ - Mořeplavec (Diana Gabaldon)
Dianiny knihy jsou tradičně velmi tlusté, Mořeplavec mezi nimi ale v loňském roce vedl se svou tloušťkou 1008 stran.

NEJTENČÍ - Deník vydržované ženy (Petra Poncarová)
Příjemná jednohubka na 2 hodinky, kterou jsem dostala od kamarádky. Počet stran - 160.

NEJVĚTŠÍ PŘEKVAPENÍ - Miniaturista (Jessie Burton)
Na tuto knihu jsem slyšela hodně kritiky a upřímně nechápu proč. Mě příjemně překvapila a čtení jsem si skutečně užila, moje recenze je tady.

NEJVĚTŠÍ ZKLAMÁNÍ - Šepotání (A. G. Howard)
Taková krásná obálka a takový... divný příběh pod ní. Nemůžu tomu říct jinak - byl to prostě úlet, ani jsem ji pořádně nedočetla do konce, jen proletěla zbývající stránky.

NEJHEZČÍ OBÁLKA - Elita (Kiera Cass)
To už je asi tradice, loni se mi nejvíc líbila obálka Selekce, letos je to Elita. Ale může se tomu někdo divit? :)


6 komentářů:

  1. Super článek a teď se tady trochu rozepíšu :-D
    Květy z půdy,Elitu a Fangirl jsem četla a všechny se staly mými maximálními oblíbenci.
    Od Wolfa Dorna jsem nedávno četla Mrazivé ticho,které bylo skvělé,ale ten konec to totálně pokazil.Kamarád mi půjčil Temné šílenství,tak snad tady ten konec bude lepší.Od autora má vyjít (nebo už možná vyšla) kniha Spouštěč,která z ní velmi dobře :)
    Marťana,Labyrint a Cizinku mám na čtečce a už se moc těším až se k nim dostanu.
    Šepotání všechny sebralo,ale mě ani nepřesvědčilo,abych si ho koupila,takže to šlo nějak mimo mě.
    No a Golema a Džin v New Yorku vypadá dobře,už jsem o tom slyšela tuším u Ohany,tak se po ní musím mrknout :)
    Přeji mnoho úspěchů v roce 2016!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že jsem se na některých knížkách shodly :) Na Spouštěče jsem hodně zvědavá, zatím se mi obě knihy od Wolfa Dorna líbily, tak uvidíme dál. S Marťanem, Cizinkou a Labyrintem neváhej, stojí to za to!
      Děkuji za milý komentář, krásný rok 2016 i tobě :)

      Vymazat
  2. Skvělý článek, už jsem dělala podobný. :)
    Na Květy z půdy, Marťana a Mořeplavce se už nějakou dobu chystám, tak jsem ráda, že se ti líbily. Snad si jejich čtení užiji i já. :) Než jsem tě poznala jsem četla nedávno a musím říct, že přestože to bylo smutné, už jsem četla mnohem smutnější knihy. Fangirl mě bohužel moc nevzala, přišlo mi to takové jednotvárné a bez děje. A mám radost, že se ti líbil Miniaturista, mě sice zklamal jako většinu ostatních, ale vždycky je fajn, když má někdo knížku rád. :)
    Po tvém doporučení bych se určitě ráda pustila ještě do Poslední aristokratky, kterou už mám na seznamu knih nějakou tu chvíli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za obsáhlý komentář :)
      Jsem zvědavá, jak se ti Květy z půdy, Marťan a Mořeplavec budou líbit, mně se líbily hodně. Asi jsem citlivka, ale fakt mě Než jsem tě poznala sebrala :D A Aristokratku vřele doporučuju, je to ideální čtení na nějaký zimní splín :))

      Vymazat
  3. Selekce a následné díly má fakt boží obálky! :3
    Tvoje patnáctero se mi líbí, přestože nic moc společného nemáme. Třeba Fangirl jsem přečetla asi do třetiny a vůbec mě to nebavilo, musela jsem to odložit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vida, a já jsem pořád žila v domnění, že se Fangirl líbila úplně všem :D Asi jsem četla jen ty pozitivní recenze :) A obálky Selekce, Elity a První asi nepřestanu nikdy obdivovat, jsou fakt nádherné :))

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)