sobota 25. dubna 2015

Lesk a bída stenotypistek

Autorka: Suzanne Rindell

Název: Ta druhá zapisovatelka

Originální název: The Other Typist

Rok vydání originálu: 2013

Rok vydání v ČR: 2014

Formát: 400 stran, vázaná

Nakladatelství: Jota

Překlad: Naďa Funioková

Anotace:
Rose Bakerová pečetí lidské osudy – stisknutím několika kláves psacího stroje může poslat člověka třeba na doživotí do vězení. V pozici stenotypistky na policejní stanici v New York City je Rose něco jako velekněžka. Přiznání jsou jejím denním chlebem. Jenže se píše rok 1923, a tak přestože musí běžně vyslechnout i ty nejdrastičtější detaily přestřelek, rvaček na nože a vražd, sotva vyjde z výslechové místnosti, je zase jen příslušnicí slabšího pohlaví, která se hodí nanejvýš na zakládání spisů a vaření kávy.
Venku přitom naplno propuká nová éra a není divu, že se v prostředí New Yorku cítí Rose zmatená. Pryč jsou viktoriánské představy o tom, co je přijatelné. Ženy všude kolem ní si nechávají stříhat vlasy nakrátko, kouří, chodí do barů. Jenže prudérní Rose uvízla kdesi v blednoucím světle dob dávno minulých, a tak hledá zkušeného průvodce životem, který jí v dětství scházel. Když na stanici mezi stenotypistky nastoupí nová dívka, oslnivá Odalie, Rose navzdory svým předsevzetím podlehne jejímu kouzlu. Jak obě ženy proplouvají mezi blyštivým podsvětím náleven po nocích a prací na stanici ve dne, nechává se Rose stále hlouběji vtahovat do Odaliina světa vysokých sázek. A její fascinace Odalií se záhy promění v posedlost, ze které se možná už nikdy nevzpamatuje.



Do Té druhé zapisovatelky jsem se pouštěla bez jakýchkoliv očekávání. Kniha mě zaujala především svou elegantní černobílou obálkou a dobou, ve které se odehrává. Podruhé v krátké době jsem se tak (alespoň knižně) ocitla v New Yorku. Děj začíná pozvolna. Vypravěčkou a hlavní hrdinkou je Rose, která příběh vypráví ze svého pohledu. Rose je tak obyčejná, jak jen dívka může být. Poctivě koná svou práci stenotypistky na policejní stanici a zbytek dne tráví v penzionu, kde bydlí. Dny plynou ve své neměnnosti jeden za druhým, Rose trpělivě přepisuje výslechy všemožných zlodějů a násilníků, a vlastně od svého života ani nic jiného neočekává. Až do onoho osudného dne, kdy na stanici nastoupí ta druhá stenotypistka - Odalie. Odalie se od Rose nemůže lišit víc. Rose je šedá myška a Odalie zářící diamant. Není divu, že Rose okouzlí a ta se pozvolna začíná měnit víc, než by si kdy dokázala připustit. Odaliin svět, to jsou luxusní apartmá, moderní šaty, třpytivé šperky, divoké alkoholové večírky a vlivné známosti. Rose, vychovaná jeptiškami a celý život žijící v chudobě, poprvé poznává slasti života, které se jí zalíbí víc než by vůbec považovala za možné. Odaliinu kouzlu propadá víc a víc... až to vyústí v něco nepředstavitelně šíleného. 

Šumění šampaňského, šustění hedvábí, rytmy charlestonu, třpyt diamantů, to vše na vás dýchne z této knihy, kterou je těžko zařadit do nějakého žánru. Na obálce je uvedeno, že se jedná o černou komedii, ale neřekla bych, že je to až tak výstižné. Nejblíže má Ta druhá zapisovatelka asi detektivce, psychologickému románu nebo co já vím. Každopádně jsem si vychutnala každičkou stránku a každičký řádek této úžasné knihy. Suzanne Rindell má úžasný styl psaní plný metafor a přirovnání, který mě dokonale vtáhl a okouzlil. Poklonu skládám i paní překladatelce, protože knížka se opravdu četla jedna báseň. Rose i Odalie byly tak skvěle vykresleny, že jsem si připadala, jako bych je znala osobně. Rose mi byla sice bližší, ale ve skrytu duše jsem si přála, malinko se podobat Odalii. Na svou dobu byla velmi nekonvenční, odvážná a otevřená. Na druhou stranu - byla to vlastně dokonalá mrcha. Z jejích metod, aby dosáhla svého, se mi až tajil dech. Už dlouho jsem nezažila postavu, která by byla tak manipulativní, prospěchářská a ničeho se neštítící jako ona. Odalie je vlastně takový vlk v rouše beránčím. Vysoko vynikala nad ostatní postavy tohoto románu, i když i ty byly výborné. 

Celou knížku čtenáře provází náznaky, že se "něco" stalo a že Rose vlastně vypráví svůj příběh retrospektivně. Pořád jsem čekala, co to "něco" bude. Musím říct, že autorka píše mistrovsky, až téměř do konce mě udržovala v napětí a netušila jsem, jak se děj zvrtne. A že jsem teda koukala! Škoda jen, že konec byl trochu uspěchaný a jakoby odbytý. Jakmile byl vyzrazen závěr, už to bylo jen šup šup a konec. Celé čtení jsem si nesmírně užila, jen za ten závěr musím strhnout jednu hvězdičku dolů, protože mi prostě tak úplně nesedl. Jakoby to už Suzanne Rindell chtěla mít rychle dopsané. 350 stran odsýpalo, ani jsem nevěděla jak, ale posledních asi 50 se bohužel poněkud táhlo. To však nic nemění na tom, že svým románem mi silně připomínala Velkého Gatsbyho od F.S. Fitzgeralda, kterému také svým dílem chtěla vzdát hold. To se jí myslím povedlo na výbornou a určitě si velmi ráda přečtu i její další knihu, na které právě pracuje. 

Anotace: databazeknih.cz
Obrázek: dominoknihy.cz

12 komentářů:

  1. Pěkně napsaný článek! Knihu jsem nečetla a momentálně jsem bohužel zavalena knihami, který si moc chci přečíst, ale třeba se k ní někdy později dostanu ! :) Díky za tip :)

    Pokud posíláš ráda pohledy a chceš se seznámit s lidmi,kteří mají stejný koníček, zapoj se do nového projektu! http://milujemekihy.blogspot.cz/2015/04/zapoj-se-poznej-nove-pratele.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) To je věčný problém nás knihomolů, taky to dobře znám, ale až třeba někdy budeš mít čas, tahle knížka za to určitě stojí :) Už jsem se dívala na tvůj článek a zní to jako super projekt!

      Vymazat
  2. Už dlhšie po nej pokukujem, ale zatiaľ som si neprečítala o čom kniha reálne je - a o to sa teraz na ňu teším viac! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky před přečtením pořádně netušila, o čem to bude, o to víc mě tahle knížka příjemně překvapila :)

      Vymazat
  3. Tu druhou zapisovatelku bych si chtěla koupit. Jsem hodně zvědavá jak se mi bude líbit a hodně se na ni těším. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem zvědavá a těším se pak na tvůj názor :)

      Vymazat
  4. Knižku mám zrovna rozčítanú, už mi veľa do konca neostáva, a (zatiaľ) z nej mám rovnaké pocity ako ty. Na ten koniec som zvedavá :)

    OdpovědětVymazat
  5. Asi před třemi týdny jsem knihu zhruba v polovině odložila a nemohu se donutit k tomu, abych ji dočetla - postavy jsou mi nesympatické a vadí mi to naznačování, že se "něco" stalo a to něco se vlastně dalo očekávat. Zajímavá doba, baví mě i popisy jejich garderoby :), ale je to strašně rozvláčné :( Příští týden se konečně rozhodnu, jestli budu pokračovat ve čtení nebo ji vrátím nedočtenou a nechám si to povyprávět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se podle recenzí bála přesně toho, že knížka bude pomalá a potáhne se, ale kupodivu mě to rychle vtáhlo a nepustilo :) Třeba jí dáš ještě šanci, protože to rozuzlení je fakt zajímavé :)

      Vymazat
    2. V recenzích se psalo, že je to do poloviny rozvleklé, tak jsem si říkala - Vydrž, pak se to rozjede! Kdybych se nedonutila, tak Tě poprosím, abys mi to převyprávěla :) Díky :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)