pondělí 19. ledna 2015

O dívce, která nesměla plakat

 Autorka: Lauren Kate

Název: Slza

Název originálu: Teardrop

Série: Atlantida (1. v sérii)

Rok vydání originálu: 2013

Rok vydání v ČR: 2014

Formát: 336 stran, brožovaná

Nakladatelství: Yoli

Překlad: Jana Jašová

Nikdy nesmíš plakat...
Sedmnáctiletá Eureka od své milované matky ví, že její slzy mají sílu obnovit dávno ztracený kontinent Atlantidu. Nesmí nikdy uronit ani slzu! Při podivné nehodě její matka nečekaně umírá a Eureka pomalu ztrácí chuť do života. Potkává Andera, chlapce jehož oči jsou tyrkysové jako hlubiny oceánu, a který jí varuje před hrozícím smrtelným nebezpečím. Následně Eureka odhaluje starověký a děsivý příběh nešťastné dívky...
Strhující milostná epická sága plná ničivých tajemství a temné magie... ve světě, kde vlny potopy mohou každou chvíli spláchnout všechno, co je nám drahé. 



Na novou knihu Lauren Kate, autorky známé série Andělé, jsem byla velmi zvědavá, hlavně proto, že se pustila do úplně jiného světa. Z Andělů jsem měla smíšené pocity a Slza dopadla podobně. 

Knížka na první pohled přiláká čtenáře, nebo v tomto případě spíše čtenářky, svou nádhernou obálkou vyvedenou v odstínech růžové, fialové a modré a s krásnou dívkou oblečenou do šatů z vody. 

Hlavní hrdinkou Slzy je Eureka, která nedávno ztratila při tragické nehodě maminku, s níž si byly velmi blízké. Eureku tato událost úplně zlomila, nejen že teď musí bydlet u otce a nevlastní matky Rhody, která není právě její nejlepší kamarádkou, ale má pocit, že její matka před ní měla tajemství, která jí nestačila odhalit. Eureka se po celou dobu příběhu potýká s vnitřními démony, které jí rozhodně nepomůže vyřešit její terapeutka. Autorka tady podle mě výborně vystihla pocity sedmnáctileté dívky, které umřela maminka a nemá se komu svěřit. Eurečiny pocity beznaděje a lítosti byly popsány tak realisticky, že jsem s ní opravdu soucítila. I neshody s nevlastní matkou působily hodně realisticky.

Ostatní postavy jsou též napsány výborně. Ať už Brooks, Eurečin nejlepší kamarád, který se ale začíná chovat divně, Cat, nejlepší kamarádka, která je neustále na lovu kluků, ale na Eureku se nikdy nevykašle a vždy je ochotná jí nabídnout rameno k vyplakání, nebo Ander, tajemný kluk, jenž ví znepokojivě mnoho detailů z Eurečina života. Navíc má schopnost objevovat se zničehonic na místech, kde by ho Eureka nejméně čekala. Je to nějaký úchyl nebo stalker? Eureka neví, s čím si dělat starosti dřív - jestli s podivným dědictvím, které jí zanechala maminka, s Brooksem nebo s Anderem. A je tu taky Maya, prvotřídní školní mrcha, která nechybí asi v žádné knížce pro mladé.

Ještě že do Eurečina života vstoupí madam Blavatská, výstřední věštkyně, která Eurece pomáhá přeložit zděděnou knihu. Eureka má pocit, že alespoň někdo v jejím životě působí tak uklidňujícím dojmem. Hodně mě bavili také Eurečini nevlastní sourozenci, čtyřletá dvojčata William a Claire. 

Děj po celou knížku plyne poklidným tempem. S Eurekou prožíváme její každodenní život  a řešíme víceméně všední starosti, které se však rázem změní v nevšední, jakmile na scénu vstoupí Eurečino dědictví - maminčin přívěšek, který údajně nejde otevřít, kniha psaná zvláštním cizím jazykem, a hromový kámen, který podle Andera rozhodně není obyčejný. Kolem Eureky se roztáčí kolotoč neuvěřitelných událostí, které by nikoho nenechaly chladným a dohnaly by ho k slzám. Ne však Eureku. Podle maminky totiž už nikdy nesmí plakat, z jejího oka nesmí vyklouznout ani slzička. A Eureka se konečně chce dozvědět proč. 

Přestože se zdánlivě jedná o obyčejný příběh jedné nešťastné dívky, celou dobu tušíme pod povrchem skrytý podtext týkající se starodávné legendy. Lauren Kate spojila obyčejné s neobyčejným a vyšel z toho originální a nápaditý příběh. Celou dobu jsem napjatě čekala, co se stane na konci. Autorka vždy prozradila akorát tolik, aby vyburcovala mou zvědavost. A přestože konec byl sice zajímavý, přišel mi trochu narychlo napsaný a odbytý na pár stranách. Proto jsem z knížky trochu rozpačitá, částečně se mi líbila, ale částečně mě mrzelo to rychlé vyvrcholení. Slza je však teprve prvním dílem série, a proto věřím, že další velké překvapení si autorka nechává na další části. 

Slza tedy rozhodně zaujme, ale podle mě plně nevyužila svůj potenciál. Příběh má nápad, se kterým se dá určitě ještě hodně pracovat, a jsem zvědavá, jak si s tím autorka poradí. Pokud máte rády Anděly, Slza se vám určitě bude líbit taky, protože Lauren Kate má poutavý styl psaní a dokáže hezky napínat.

4 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) Přemýšlela jsem, jestli se do téhle knížky pustit, protože série Andělé mě moc nechytla..Ale asi knížce dám šanci :) Už jenom kvůli té krásné obálce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Já jsem byla s Anděly jak na houpačce, něco se mi líbilo, něco ne, a stejně tak tady, ale rozhodně je to dobře rozjetá série a jsem zvědavá na další díl :)

      Vymazat
  2. S tým potenciálom úplne súhlasím. Tiež si myslím, že z toho nápadu mohla autorka vyťažiť aj viac, ale napriek tomu to má bohovskú obálku a páčilo sa mi to. Nepozerala som sa na to tak kriticky, pretože čítala som dávnejšie Pád a ten sa mi práveže nepáčil. Toto bolo oveľa lepšie a už som veľmi zvedavá na dvojku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta obálka je vážně nádherná, vydržela bych se na ni dívat celý den :) A s odstupem času vidím, že Slza je opravdu lepší než Andělé.

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)