úterý 6. ledna 2015

Láska za časů blokády

Autorka: Paullina Simons

Název: Měděný jezdec

Název originálu: The Bronze Horseman

Série: Taťána a Alexandr (1. v sérii)

Rok vydání originálu: 2001

Rok vydání v ČR: 2004// 2013

Formát: 726 stran, vázaná s přebalem// 616 stran, vázaná

Nakladatelství: Ikar

Překlad: Josef Orel, Marie Orlová

Poutavá historická freska je zároveň nezapomenutelným příběhem o lásce vzdorující hrůzám války i lidské zášti. 17letá Taťána vyrostla v Leningradě, v městě, kde památníky zašlé slávy kontrastují s šedivou realitou stalinského Ruska. V roce 1941, ten den, kdy Němci napadnou Rusko, se Taťána poprvé zamiluje - vzápětí pocítí trpkost zakázané lásky: nadporučík Alexandr Bělov je vyvolený její sestry Dáši. Navíc má Alexandr temné tajemství - pochází z rodiny amerických komunistů, kterou zlikvidovalo NKVD. Lásce Taťány a Alexandra není přáno: město drtí německá blokáda, hladomor, zima a všudypřítomný strach ze smrti. Ale jindy slabá Táňa se ukáže jako nejsilnější člen rodiny a s Alexandrovou pomocí překonává všechny útrapy. Nejtěžší zkouškou však bude odolat vlastní touze.

Měděný jezdec, první díl ze série Taťána a Alexandr, u nás vyšel už v roce 2004, jeho 2. vydání pak v roce 2013. Na tuto knížku jsem četla samé pozitivní ohlasy a recenze, a protože mě tématika 2. světové války zajímá, neváhala jsem a knihu si sehnala. 

Začetla jsem se do poutavého příběhu mladé Táni, která obývá s rodiči, prarodiči, sestrou a bratrem komunální byt v Leningradě v tehdejším Sovětském svazu. S Táňou a její rodinou se seznamujeme v době, kdy je 2. světová válka v plném proudu a Leningrad čeká zkouška z nejtěžších - je červen 1941 a Němci se rozhodnou toto město obléhat. Táňa si však s bezstarostností svého mládí válku moc nepřipouští k tělu a chová se, jako by bylo vše v nejlepším pořádku. Se svou starší sestrou Dášou sdílí dívčí radosti i starosti, nyní především Dášinu radost z nové lásky. 

Právě v den, kdy obléhání Leningradu začíná, se Taťána náhodou seznámí s mladým pohledným vojákem. Ani jeden z nich netuší, jak osudové toto setkání bude, i když oba dva k sobě pociťují jakousi neodolatelnou a nevysvětlitelnou přitažlivost. Zdá se, že jeden druhému zcela propadli. Čeká je však kruté vystřízlivění, když vyjde najevo, že Alexandr je Dášin milý. Táňu pronásledují výčitky svědomí. ale nemůže si pomoci - její city k Alexandrovi jsou silnější než sesterské pouto...

Bohužel však doba lásce nepřeje, a proto vztah Táni a Alexandra, který je poručíkem Rudé armády, provázejí nejrůznější těžkosti. Všude kolem zuří válka, město je bombardováno, lidé hladoví a Táňa procitá ze své naivity a bezstarostnosti. Situace je tak špatná, že mnoho obyvatel Leningradu má namále. Táňa si však i nadále ve svém nitru uchovává vzpomínku na Alexandra jako malý hřejivý plamínek naděje. Má jejich láska šanci nebo je válka a Dáša navždy rozdělují? 

Měděný jezdec mě zaujal od první stránky. Nejen poutavým stylem vyprávění, kdy autorka popisuje každodenní život ve stalinistickém Rusku, tak i uvěřitelnými myšlenkovými pochody postav. Ty jsou velmi různorodé, každá má svůj charakter, kterému zůstává věrna po celou dobu příběhu. Taťána mi byla velmi sympatická, především ve druhé půlce knihy, kdy se dokázala postavit všem překážkám a těžkostem ve svém životě. Alexandr byl člověk na svém místě, vždy připraven bojovat za svou vlast i za své milované. Jako pár byli zkrátka úžasní. 

Při popisu bombardování, přídělového systému, hladovějících obyvatel a všudypřítomné smrti mě skutečně mrazilo. Bylo to tak věrohodné, že jsem nejednou měla slzy na krajíčku. Autorka si s touto těžkou látkou dle mého názoru poradila výborně. Přestože má kniha přes 700 stran (četla jsem první vydání, ale obálka druhého se mi líbí mnohem víc), děj rychle plynul a nemohla jsem se dočkat, co se stane na dalších stranách. Míra něžného citu a válečného utrpení je velmi dobře nadávkovaná. Moc jsem dvojici Taťána a Alexandr fandila a ten konec mě docela rozhodil. Proto se nemůžu dočkat, až se začtu do dalších dvou pokračování.

9 komentářů:

  1. Tuto knížku si přeji už hodně dlouho, ale ještě jsem si ji nekoupila, až bude více peněz. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem ráda, že jsem tě nalákala, snad se ti bude taky líbit :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Nechcem aby to vyznelo nejako blbo a drzo - ale v tvojej recenzii, ktorú som otvorila, lebo som bola zvedavá čo na tú knihu nejaký iný človek hovorí, čo sa mu páčilo/nepáčilo - ale v tvojej recenzii okrem deja a fakt stručnom popise vlastne toho tvojho názoru, ako som už spomínala - kvôli ktorému som si to otvorila, som veľa nedostala...

    OdpovědětVymazat
  4. To je mi líto, ale každopádně děkuju za názor, pořád se učím, jak psát lépe, příště se pokusím víc rozepsat své dojmy.

    OdpovědětVymazat
  5. Jsem asi jedná z mála osob, kterým se Měděný jezdec vůbec, ale vůbec nelíbil. Ode mě tahle knížka dostala jen jednu hvězdičku a něco málo navíc. Vůbec mě to neoslovilo a snad bych to raději ani nenazývala historickým románem.
    A musím trošku souhlasit s komentářem výše - až příliš moc popisování děje ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý má jiný vkus, to je jasné :) Já jsem se právě s negativním názorem ještě velice nesetkala.
      A toho rozepisování děje jsem si vědoma, už jsem na to byla upozorněna víckrát, ale prostě mi to zatím moc nejde omezovat, vždycky mi ujede ruka :D

      Vymazat
    2. O knize jsem hodně slyšela a většině lidí se líbila, ale sama nemůžu posoudit, knihu jsem zatím nečetla.

      Vymazat
    3. A máš to v plánu? Podle mě je hodně dobrá, strašně se těším na další díly :-)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)