čtvrtek 8. října 2015

3x minirecenze: Kočár do neznáma, Třetí přístav, Druhý břeh

* Kočár do neznáma
* Hana Marie Körnerová
* 328 stran, vázaná
* MOBA, 2013

Revoluční změny po roce 1789 obrátily život naruby nejen ve Francii. Vojska pochodují napříč Evropou, stará šlechta je na útěku. Na nejistou cestu se vydávají i dvě sestry, které s nepatrným doprovodem musely narychlo opustit domov a teď hledají útočiště u příbuzných po celé Evropě. Nejprve zamíří do Itálie, ale rozbouřená doba je vyžene i z tohoto azylu. Musejí dál, staré rodinné spory a nové politické intriky jim však znemožňují najít dočasný domov na místech, která dobře znají. Jejich poslední nadějí se proto stávají vzdálení, zcela neznámí příbuzní a zámek kdesi v Čechách? 

Úvodní díl nejnovější série mé nejoblíbenější české autorky Hany Marie Körnerové nás zavádí do Francie konce 18. století. Seznamujeme se se dvěma sestrami Hermínou a Stefanií, které žijí na zámku Meuron se svou babičkou. Porevoluční podmínky je však z jejich panství vyženou a všechny tři prchají kočárem do neznáma - jejich cesta vede nejprve do Itálie a poté do Čech. A nebyla by to H. M. Körnerová, kdyby cestou naše hrdinky nenatrefily na spoustu potíží a problémů, ale také na osudové muže, kteří zamíchají s osudy všech zúčastněných. Autorka výborně vykreslila povahové rysy jak odvážné a odhodlané Hermíny, tak slabé a bezmocné Stefanie, grand-mére i jejich mužských protějšků a dalších šlechticů. Na sestry se valí jedna pohroma za druhou a když se zdá, že horší už to být nemůže, autorka nás ujistí, že může. Hermína a Stefanie nemají jednoduchý život, a jak se s ním poperou, si můžete přečíst právě v prvním díle této skvělé série. 

* Třetí přístav
* Hana Marie Körnerová
* 328 stran, vázaná
* MOBA, 2014

Revoluční změny po roce 1789 obrátily život naruby nejen ve Francii. Stefanie a Hermína, dvě sestry, které musely po Francouzské revoluci uprchnout ze země, se marně pokoušely najít azyl u příbuzných v Itálii. Jejich nelehká pouť Evropou končí na malém panství v Čechách, odkud pocházel jejich pradědeček. Ani tady však situace není idylická. Sestrám znesnadňuje život nejen neznalost jazyka, ale především zpřetrhané rodinné svazky a nevyřešené majetkové poměry. K tomu, aby našly nový domov, je třeba mnohem víc než pouhá dobrá vůle...

Nepřízní osudu pronásledované sestry Stefanie a Hermína se usazují v novém domově kdesi v Čechách, o nichž nikdy dříve neslyšely a jejichž řečí se nedomluví. Přesto se zdá, že dříve nebo později se k nim štěstí přece jen vrátí. Dívky si pomalu zvykají, i když si s sebou nesou šrámy z minulosti, které se nikdy nezahojí. Zejména Stefanie si jejich následky ponese až do smrti. Ale vypadá to, že přece jen nikdy nebudou mít klid a pokoj. Dokonce i silná Hermína zažije svůj první velký otřes a odhalí jedno velké tajemství. Bez problémů nevychází ani jejich vztahy s muži. Z existenčních důvodů musí zapomenout na své velké lásky a provdat se z rozumu. Zasněná Stefanie se ovšem o takové přízemní starosti nezajímá, hlavní břemeno leží na Hermíně. Naše hrdinky si opět kladou otázku - mohou být vůbec někdy šťastné nebo jsou navždy zatracené?

* Druhý břeh
* Hana Marie Körnerová
* 376 stran, vázaná
* MOBA, 2015

Sestry Hermína a Stefanie, které po revoluci uprchly z Francie, nacházejí po dlouhé a dobrodružné cestě Evropou nový domov v Čechách. Život na malém panství však komplikuje nenávist příbuzných, kteří se všemožně snaží připravit je o majetek. A tak obě nakonec z existenčních důvodů uzavírají sňatek. Stefanie ale záhy ovdoví a ani Hermína se nevyhne komplikacím – ve Florencii je konfrontována s minulostí...

Už potřetí se setkáváme s našimi starými známými sestrami de Marigny. Konečně se zdá, že se jejich život uklidnil a ustálil. Obě si prošly spoustou utrpení, které na nich zanechalo trvalé následky. Obě je to svým způsobem ovlivnilo a změnilo a jsou odhodlané přijmout každou drobnou radost s pokorou a radostí. Stefanie je sice vdova, ale v Itálii na ni čeká dědictví, Hermína je vdaná paní, na jejíž manželské lásce ale leží drobná skvrna v podobě její první a opravdové lásky. Obě se snaží být šťastné a spokojené, ale jejich štěstí ještě není úplné. Třeba se ale blýská na lepší časy... 


Všechny tři díly z této úžasné série jsem přelouskala jedním dechem, nechybí jim romantika, napětí, akce, zloba, zrada a celá škála dalších emocí. Všechny postavy jsou výborně vykreslené, stejně tak proměny jejich charakterů v důsledku prožitých vzestupů a pádů. Jak hlavní, tak i vedlejší postavy si oblíbíte nebo je budete nenávidět. Na každé stránce se něco děje, nenudila jsem se ani chviličku a nemůžu se dočkat, až vyjde další pokračování, které slibuje otevřený konec. Všem milovnicím romantiky doporučuji, ale nejen jim, protože láska je tady dávkována opatrně a provázená spoustou neštěstí, proto nejsou romány H. M. Körnerové přeslazené. Obálky všech tří knih mohou na první pohled působit ponuře, ale na druhý pohled v nich odhalíte skrytou nostalgii starých dobrých časů. Možná dokonce stejně jako já zatoužíte vrátit se v čase a žít v 18. století. Jediné, co bych malinko vytkla, jsou názvy jednotlivých dílů, které mohou být trochu zmatečné, protože druhý díl nese v názvu slovíčko třetí a třetí díl naopak druhý, ale to je jen drobounká muška :) Co naopak oceňuji, je shrnutí předchozího dílu na začátku toho navazujícího, a taky slovníček a vysvětlení použitých pojmů na konci všech knih. Nenásilnou formou se tak dozvíme i spoustu drobností a zajímavostí z historie, nejedná se tedy jen o bezduchou červenou knihovnu, je vidět, že autorka si dala spoustu práce se studiem dobových reálií a historických souvislostí. Za mě stoprocentně ano, tohle se mi hodně líbí. 

7 komentářů:

  1. Já jsem zatím nečetla první díl, protože jsem se tak nějak nachomýtla k recenznímu výtisku Třetího přístavu, ale vlastně to nevadí, protože na začátku knih je vždycky shrnutí, což se vyplatilo i když jsem po roce četla díl třetí. :) Jednou si sérii přečtu na jeden zátah celou. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem to zase četla vždycky po roce od sebe, taky si to musím brzo přečíst znovu celé na jeden zátah :)

      Vymazat
  2. Panečku, ty obálky vypadají úchvatně :). Děkuji za rozšíření obzorů! :).

    OdpovědětVymazat
  3. Otevřený konec, né :D Kdepak jsi to zjistila? Už se ví, jak se bude pokračování jmenovat či kdy vyjde? Nemůžu se dočkat. Tato série se autorce mimořádně povedla, mám ji moc ráda :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)