pátek 1. srpna 2014

Tomáš Zářecký - 15 minus

O čem to je?
15 minus je zdánlivě nevinná televizní show. Skupina odvážlivců se snaží dostat skrz neznámé území na smluvené místo, kde na ně čeká odměna 60 milionů eur. Situaci ale komplikují dvě pravidla. Podle prvního se peníze rozdělí rovným dílem mezi všechny v cíli. Podle druhého soutěžící během hry nepodléhají žádným zákonům. Mají absolutní svobodu konání... Když se tyhle věci spojí dohromady, vznikne smrtící koktejl. Don přichází do soutěže s mladistvou naivitou. Záhy však pozná, že se musí mít ve střehu nejen před nebezpečnou krajinou, ale hlavně před ostatními soutěžícími. V atmosféře všudypřítomného strachu, kdy smrt hrozí odkudkoliv a kdykoliv, nemůže věřit nikomu. Brzy pochopí, že se v Patnáct mínus nehraje o peníze, ale o to, kdo koho dřív zabije. Jestli se chce vrátit domů živý, musí v sobě objevit zvíře...

Jak se mi knížka líbila?
Po této knížce jsem sáhla po zhlédnutí jednoho videa u Rodaw, kde ji chválila. A od první chvíle mě pohltila. 15 mladých lidí ze všech koutů světa se přihlásí do drsné televizní soutěže, ve které jde o výhru až 60 milionů eur. Soutěžící ale netuší, co je čeká cestou k vysněné výhře. Pravidla jsou přísná - netýkají se jich žádné zákony platné v civilizované společnosti a výhra se rozdělí mezi všechny, kteří dojdou až do cíle. Po podepsání smlouvy jsou všichni mladí lidé helikoptérou vysazeni na neznámém území, vybaveni pouze mapou bez měřítka a kompasem. Zde začíná jejich cesta s nejistým koncem. 
Postupně se seznamujeme se všemi patnácti účastníky reality show a poznáváme jejich charaktery. Hlavním vypravěčem je Don, který se zpočátku jeví jako dobrák s měkkým srdcem. Jeho souputníky jsou muži i dívky, kteří prošli tvrdými testy. Seznámíme se s Abigail, která má postavu bohyně a pochází z bohaté rodiny. Dále je tu Myia a Indíra. Ramón, který má plnou pusu řečí a hlavně sebechvály na své přednosti. Bakari, který se v divočině vyzná lépe než kdokoliv jiný. Nepřizpůsobivý Gareth, který se vždy drží stranou od ostatních. Mallory, Diego, Ivan, Claus, Noemi, Floyd, Mathias a Hank. Tihle všichni se rozhodli riskovat své životy a z rozličných důvodů se pokusit přežít nemožné. 
Cesta celé skupiny vede nebezpečnou krajinou plnou nejrůznějších nástrah. Ale nebezpečí jim nehrozí pouze z přírody. Brzy se ukáže, že smrtící úder může přijít odkudkoliv... klidně i z jejich středu. Přesto překonávají stále nové a nové překážky a plahočí se dál. A když už si myslí, že to nejhorší mají za sebou, objeví se něco, co je srazí ještě víc na dno. Ti nejsilnější z nich odolávají a malinkými krůčky se přibližují k cíli. Co všechno účastníky reality show 15 minus potká během jejich poutě a kolik jich nakonec dojde až na konec, to si přečtěte sami. 
Tato knížka je opravdu neskutečně čtivá, mít víc času, klidně bych ji zhltla za mnohem kratší dobu. Přestože má přes 400 stran, nestihla jsem se nudit ani chvíli. Autor na čtenáře valí jednu akci za druhou a každá je tak dechberoucí, že knížku prostě nemůžete odložit. Skvěle propracovaná psychologie postav všemu dodává ještě více šťávy. A super byl i nečekaný konec. Přesto bych 15 minus mohla pár věcí vytknout. Některá použitá slova nebo obraty působily uměle a na některých místech dokonce trochu rušivě. Stejně tak i pár drobných gramatických chyb. A některé scény byly až moc drsné, nechutné a naturalistické. A dlouze popisované... Ale hodně jsem ocenila odstaveček o každém ze soutěžících na konci knihy. Některé věci tak konečně zapadly na to správné místo a (skoro) vše bylo vysvětleno. 
Pokud máte rádi Hunger Games, Dlouhý pochod, Robinsona Crusoea a Ztracené, určitě si tuto knížku sežeňte, protože vážně stojí za to. Na to, že autor je Čech a ještě k tomu tak mladý (1988), stvořil skvělé dílo a kdyby se ještě malinko vyšperkovalo, nedalo by se mu vytknout vůbec nic :) 

Informace
Rok vydání: 2011
Formát: 416 stran, vázaná
Vydala: MOBA (Moravská bastei)



2 komentáře:

  1. Taky jsem se o této knize dozvěděla od Rodaw. Tak třeba si ji taky jednou přečtu :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se do ní pusť, až budeš mít čas, stojí za to :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)