úterý 26. srpna 2014

Fredrik Backman - Muž jménem Ove

O čem to je?
Ovemu je 59 let. Řídí saaba. To, že byl na pozici předsedy družstva vystřídán už před pár lety (což on sám považuje za převrat), mu rozhodně nebrání ve vykonávání funkce strážce pořádku. Samozvaného strážce pořádku. Když se do protějšího domku přistěhují noví sousedé a místo pozdravu se jim jen tak mimochodem podaří nacouvat do Oveho poštovní schránky, spustí se kolotoč nečekaných událostí — začíná příběh o překvapivém přátelství, toulavé kočce a prastarém umění řídit. Příběh, který od začátku promění všechny, kdo se s Ovem dostanou do styku. 

Jak se mi knížka líbila?
Znovu jsem se utvrdila, že Švédové píší skvělé knížky. Muž jménem Ove byla moje první volba po smutné události v rodině a musím říct, že lépe jsem si vybrat nemohla. 
Hlavní postavou je Ove, starý muž žijící v řadové domku v poklidné obytné čtvrti. Každé ráno vstane ve třičtvrtě na šest, uvaří si kávu a vyrazí na své inspekční kolečko po okolí. Jednoho dne je ale jeho denní režim narušen ránou, kterou způsobí jeho noví sousedé. Velký blonďatý mameluk, který neumí couvat s přívěsným vozíkem, jeho těhotná manželka iránského původu Parvaneh a jejich dvě dcery vstoupí Ovemu do života a chtě nechtě ho vytáhnou z ulity osamění. Ove je starý vztekloun a náhle se rozčiluje ještě víc, protože musí řešit problémy, které mu přináší soužití s novými i starými sousedy. A nejen to, dokonce oddalují jeho původní záměr, o který se už chvíli snaží...
Při čtení této knížky jsem se opravdu upřímně smála. Ove byl tak úžasně protivný a ironický, že to prostě jinak nešlo. Oblíbila jsem si ho od první stránky. A stejně tak i Parvaneh, která se Oveho manýry a jedovatými poznámkami nedala zastrašit a stala se jeho zdatnou soupeřkou. Důležitou roli hrál i toulavý a vypelichaný kocour, kterého Ove nemůže vystát - a který nemůže vystát Oveho - ale přesto se mu drze nastěhuje do úzkostlivě udržovaného a pečlivě uklizeného domu. Kromě každodenních událostí z Oveho života se dozvídáme i o jeho minulosti - o jeho dětství, seznámení s manželkou Sonjou a o dni, kdy navždy propadl saabům. To je totiž jediné auto, které Ove uznává a které je kdy ochoten řídit. Přestože se na první pohled zdá, že Ove všechny okolo sebe nesnáší a nevychází s nimi, na pohled druhý je jasné, že by pro své přátele skočil třeba do ohně. 
Už chvíli jsem nečetla tak úžasnou knížku, která by mě zároveň rozesmála i rozplakala. Naposledy to byly asi Hvězdy nám nepřály. A ačkoliv je Ove o něčem úplně jiném, vyvolal ve mně velmi podobné emoce. Jeho příběh dokáže skvěle odreagovat, ale zároveň i přinutit člověka k zamyšlení nad životem. Fredrik Backman stvořil skvělou literární postavu, která by ale klidně mohla být sousedem kohokoliv z nás. Troufám si říct, že Muž jménem Ove je jednou z nejlepších knih, kterou jsem letos zatím četla. Měla jsem ji půjčenou z knihovny, ale uvažuji, že si ji pořídím i do své vlastní knihovničky, protože Ove je poklad, který pohladí po duši, kdykoliv je člověku ouvej. A jako třešnička na dortu má kniha i úžasnou obálku, která podle mě Oveho dokonale vystihuje. Myslím, že tato knížka se musí líbit každému, proto do ní s klidným svědomím běžte, ať jste mladí, staří, takoví nebo makoví, a doufám, že si čtení užijete stejně jako já :)

Informace
Název originálu: En man som heter Ove
Rok vydání: 2014
Formát: 336 stran, vázaná s přebalem
Vydal: Host
Překlad: Jitka Herčíková





4 komentáře:

Děkuji za každý komentář, dělají mi obrovskou radost :)